Ecuador maakt het onmogelijk voor dolfinaria om zich in te land te vestigen. Dit geldt ook voor spektakels en waterparken waarvoor zeedieren in gevangenschap gehouden worden. Verder is het voortaan verboden om zeezoogdieren te importeren, ongeacht of het hierbij gaat om exotische of inheemse soorten.

dolfinaria
Dolfinaria niet meer welkom in Ecuador | Foto: Pixabay

De Ecuadoraanse organisatie Movimiento Animalista Nacional (MAN) noemt het besluit van de regering een overwinning. Middels een persbericht laten ze het volgende weten:

“We herhalen onze steun aan serieuze projecten die de rechtsnorm volgen, zoals de aquaria waarbij gewerkt wordt aan het rehabiliteren van deze en andere diersoorten, met als doel soortbehoud en wetenschappelijk onderzoek. Leve de dolfijnen in vrijheid in Ecuador!”

De milieuorganisatie Pacífico Libre stond deze week op het punt een protest te houden in Salinas, Santa Elena, om te eisen dat het internationale bedrijf Waterland geen vergunningen zou krijgen om hier een dolfinarium te bouwen. Nadat de Ecuadoraanse regering het nieuwe reglement publiceerde is het protest geannuleerd. Wel werd er geprotesteerd door zo’n twintig mensen die vóór de bouw van het waterpark waren omdat de komst van het dolfinarium voor nieuwe inkomstenbronnen voor de gemeenschap zou zorgen. Maritza Egreth, één van de demonstranten, vindt het dierenwelzijn minder zwaar wegen dan de economische belangen:

“De dolfijnen die hierheen komen zijn in gevangenschap geboren. Ze zijn niet afkomstig uit het land, ze worden gebracht met een gecharterd vliegtuig. De milieuactivisten die kritiek hebben leven in Quito en kennen de realiteit van Salinas niet.”

Christina Alarcón, woordvoerder van MAN, laat weten dat de organisatie niet tegen een buitenlandse investering is zolang de activiteiten niet in strijd zijn met het welzijn van dieren. Verder geeft ze aan dat de vergunningen voor het waterpark in Salinas niet zijn afgegeven omdat het plan niet voldoet aan de wetgeving van Ecuador.

Bron:

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer