Colombia verbood het couperen van oren en staarten van honden voor esthetische redenen. Het verbod is aangenomen naar aanleiding van een campagne om een einde te maken aan deze handeling die vaak gepaard gaat met veel dierenleed en veelvuldig wordt uitgevoerd onder fokkers van rashonden. In Colombia was het al verboden om esthetische ingrepen bij honden te doen voor deelname aan schoonheidswedstrijden of het tentoonstellen van honden.

couperen
Couperen oren en staarten honden Colombia verboden | Foto: garyt70 Flickr via Compfight cc

Volgens de Colombiaanse wetgeving moeten dieren beschouwd worden als wezens met gevoel en niet als een object, waardoor ze beschermd dienen te worden tegen welk lijden dan ook dat veroorzaakt wordt door mensen. Juan Carlos Losada, vertegenwoordiger van de liberale partij Partido Liberal presenteerde een initiatief voor een verbod op het couperen van de staart, oren, het verwijderen van nagels, tanden of welke andere vorm van mutilatie dan ook tenzij er een medische reden is om het welzijn van het dier te waarborgen. In 47 landen geldt een verbod op dit soort mutilaties.

De oren en de staart van de hond zijn fundamenteel voor het behouden van het evenwicht en voor het communiceren. Zich bedreigd voelen, blijdschap, plezier ervaren zijn gevoelens die door middel van de oren en de staart geuit worden. Een hond die dat niet kan wordt de mogelijkheid ontnomen om met andere honden te communiceren. Veel dierenartsen in Colombia geven aan dat het couperen van oren en staarten een nadelig effect heeft voor het welzijn van het dier. Het veroorzaakt onnodig veel pijn en in sommige gevallen worden er geen of niet voldoende verdovingsmiddel of pijnstilling toegepast. Veel dierenartsen gaven aan dit initiatief te steunen.

hondenshow
Hondenshow | Foto: Pixabay

Hondenshows

Hondenshows waarbij het tonen van de schoonheid van de hond centraal staat, zijn één van de belangrijkste aanleiding voor het couperen van de oren en staart van honden. Om deel te nemen aan dergelijke wedstrijden moeten de honden aan specifieke schoonheidsvoorwaarden voldoen. Daarnaast draagt het bij aan het idee dat bepaalde rassen er op een specifieke manier uit horen te zien, waardoor eigenaren van rashonden graag dieren aanschaffen met die specifieke kenmerken, ook al worden ze niet gebruikt voor hondenshows.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer