De Chileense regering heeft het plan voor de bouw van een haven ten behoeve van een mijnbouwproject ter waarde van 2,5 miljard dollar definitief afgewezen, om een groep van enkele duizenden Humboldtpinguïns en andere bedreigde diersoorten te beschermen.

Humboldtpinguins
De Humboldtpinguïn | Foto: Pixabay

Het bedrijf Andes Iron had het plan opgevat om miljoenen tonnen ijzererts te gaan winnen en daarvoor een haven te bouwen in een gebied vlakbij het National Humboldt Penguin Reserve. Dit reservaat is verdeeld over drie eilanden voor de Chileense kust en is 860 hectare groot.

Onvoldoende garantie
National Humboldt Penguin Reserve is een natuurreservaat waar veel bijzondere diersoorten voorkomen, zowel boven als onder water. Een comité bestaande uit ministers kwam tot de conclusie dat Andes Iron niet kon garanderen dat de aan te leggen haven geen schade aan het gebied zou berokkenen, iets waarvoor diverse natuurorganisaties al gewaarschuwd hadden. Minister van Natuur- en Milieuzaken Marcelo Mena:

“De voorgestelde compensatiemaatregelen voor dit project geven onvoldoende garantie dat kwetsbare diersoorten beschermd worden, zoals de Humboldtpinguïn. We zijn niet tegen economische ontwikkeling of projecten die van belang zijn voor de groei van het land, maar dan moeten ze wel voldoende oplossingen bieden voor de verwachte impact [op natuur en milieu – red.].”

Humboldtpinguïns
Humboldtpinguïns leven in kolonies | Foto: publiek domein

Kwetsbaar
De Humboldtpinguïn (Spheniscus humboldti) is een koloniebroeder en komt voor langs en in de kustwateren van Peru en Chili. De soort is vernoemd naar de Duitse wetenschapper en ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt. De IUCN-status van de Humboldtpinguïn is kwetsbaar. Naar schatting leven er enkele duizenden Humboldtpinguïns in het gebied. Iedere vorm van kustontwikkeling kan een bedreiging vormen wanneer ze daardoor hun leef- en/of broedgebied kwijtraken, of verstoord en verjaagd worden. Gelukkig heeft een aantal Chileense politici dat goed begrepen.

Bron: RTE ©AnimalsToday.nl Bart van Riel