Een blindengeleidehond in de Amerikaanse staat New York is een ware held. Hij heeft het leven van zijn blinde eigenaar gered, door voor een bus te springen.

blindengeleidehond
Door PersianDutchNetwork (Eigen werk) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Figo, een Golden Retriever, is speciaal getraind om zijn blinde baasje Audrey Stone te helpen veilig over straat te gaan. Hij twijfelde dan ook geen moment toen hij zag hoe een een buschauffeur zomaar de hoek omreed, zonder uit te kijken wie daar liep. Figo gooide zichzelf voor de bus, in een poging Stone te redden. En hij slaagde erin.

Stone kwam er niet geheel zonder kleerscheuren van af: ze brak haar elleboog, enkel en drie ribben en verwondde haar hoofd aan de stoep. Figo raakte tevens gewond: hij had een grote, diepe snee in zijn poot, doordat hij door de bumper van de bus was geraakt. Hij liet zijn baasje echter geen moment uit het oog. Ooggetuige Paul Schwarts, manager bij een lokale supermarkt:

“De hond hield zich heel goed. Hij bleef heel kalm. Hij zat de hele tijd bij haar. Hij liep mank, toen we hem op een deken op de stoep wilden leggen (…) Hij piepte of huilde niet, maar hij bleef naar haar toe trekken. Nadat ze door de ambulance werd afgevoerd, stopte hij daarmee. Hij leek wel wat uit zijn doen toen ze weg was”.

Aangezien honden niet zijn toegestaan in ambulances, een blindengeleidehond blijkbaar ook niet, reed Figo mee met de lokale brandweer, die hem naar het dierenziekenhuis bracht. Daar werd hij geopereerd aan zijn poot.

Een woordvoerder van de politie verklaart:

“De hond heeft de grootste klap opgevangen. En hij heeft haar zijde geen moment verlaten. Hij was daar om haar te redden”.

Figo heeft de operatie goed doorstaan en hij en Stone zijn momenteel aan het herstellen van hun dramatische ongeluk. De buschauffeur heeft een boete gekregen voor het niet stoppen voor een voetganger.

Bron: Mashable ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor