Rangers in Addo Elephant National Park in Zuid-Afrika wisten onlangs met gevaar voor eigen leven een babyolifantje uit een poel te duwen. De pootjes van het dier waren te kort om op eigen kracht de oever op te klimmen.  

verdrinkingsdood
Foto: Christian Haugen via photopin cc

Eind september zag een groep toeristen in Addo Elephant National Park hoe een familie olifanten wanhopig probeerde een kalfje uit een waterplas te krijgen. De oever was echter te stijl, waardoor het dier de kant niet op kon klimmen.

‘De volwassen olifanten sproeiden grote hoeveelheden water op de oever en stampten op de randen in een poging een helling te creëren’, aldus een ooggetuige.

Handen komen van pas

Na ruim twintig minuten spartelen was het olifantje uitgeput. Rangers besloten om het dier, dat waarschijnlijk zonder hulp verdronken zou zijn, een handje te helpen. Een gevaarlijke reddingsactie, want de kans was groot dat moederolifant zou aanvallen.

‘Een eerste poging van de rangers om de oever af te brokkelen zorgde voor stress bij de volwassen olifanten, die het jong wegduwden en afschermden. Daarop joegen enkele rangers in pick-ups de volwassen olifanten richting het bos. Toen ze ver genoeg waren sprongen twee dappere rangers het water in, grepen het kalfje beet en duwden het met veel moeite op de kant. De kleine was zo moe dat het er even naar uitzag dat het niet op zijn benen kon staan en achterover weer in het water zou vallen. Gelukkig voorkwamen de rangers dit.’

Hereniging

Eenmaal bijgekomen rende het olifantje achter de rangers aan, waarna ze hem in de pick-up laadden en naar zijn bezorgde moeder brachten. Een prachtige hereniging volgde. Moeder controleerde met haar slurf of haar kalf wel in orde was, waarna ze samen het bos in liepen.

Bekijk de vertederende foto’s:

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde