Een gewone vinvis die vrijdag strandde bij schiereiland Lizard, in het zuidwesten van Engeland, is overleden. Op het dier is in het weekend onderzoek verricht.

Lizard
Op de rotsen bij Helford op het schiereiland Lizard strandde vrijdag een gewone vinvis. Na een aantal uur is het dier overleden | ©BDMLR

Vrijdag werd een gestrande walvis ontdekt die bij vloed op de rotsen terecht was gekomen, in het graafschap Cornwall. Tijdens het opruimen van het strand nabij Helford troffen mensen van de groep Clean Ocean Sailing begin van de middag de gewone vinvis aan. Zij waarschuwden direct de British Divers Marine Life Rescue (BDMLR), die veel ervaring heeft met het redden van zeezoogdieren. Intussen bleven de melders bij het gestrande dier en gooiden emmers water over de walvis heen. Clean Ocean Sailing:

“Het is hartverscheurend om zo’n geweldig dier op zo’n plek aan te treffen en te zien hoe het lijdt.”

Toen medewerkers van BDMLR ter plaatse kwamen leefde de walvis nog. Dan Jarvis vertelde op het strand aan BBC Radio Cornwall:

“Ze opende haar bek en sloeg met haar staart op de rotsen. Dit klonk als onweer, het was echt een herrie.”

Door de scherpe rotsen had de 19.25m lange walvis, waarschijnlijk een jongvolwassen dier, verschillende verwondingen. De mogelijkheden om de walvis te helpen waren helaas nihil, omdat het praktisch onmogelijk is om een dier van dat formaat te verplaatsen en het dier zichzelf door het enorme gewicht verplettert. Kort na de vondst overleed het dier.

Mogelijk zal uit het post-mortem blijken wat de oorzaak van de stranding is en waaraan het vervolgens is overleden. Dierenartsen van BDMLR constateerden op het strand al wel dat de gewone vinvis in slechte conditie verkeerde en waarschijnlijk al een tijd niet had gegeten.

Of de walvis een mannetje of vrouwtje is, kon op het strand nog niet worden vastgesteld.

Bronnen:

©Animals Today Angelique Lagarde