Het College van burgemeester en wethouders van Ermelo heeft eendenslachterij Tomassen Duck-To een last onder dwangsom opgelegd. Stopt het bedrijf niet voor 3 mei aanstaande met het slachten van te veel eenden dan volgt er een boete van € 15.000 per week.

eendenslachterij
Gemeente Ermelo pakt eendenslachterij Tomassen Duck-To aan | Foto: screenshot video Animal Rights/Vimeo

De enige eendenslachter van Nederland mag dagelijks maximaal 31.500 eenden slachten. Al in 2016 liep Tomassen tijdens een controle van de gemeente tegen de lamp wegens het overtreden van dit ‘slacht-maximum’. Na in de jaren daarop nog vier overtredingen te hebben geconstateerd is de gemeente eindelijk overgegaan tot actie.

Niet alleen werden er te veel eenden geslacht, Tomassen slachtte ook buiten de vergunde tijden. Het extra slachten en het niet houden aan de tijden zou een gevolg zijn van de overname van eendenslachterij VSE uit Harderwijk in 2016. Ook is de stankoverlast in de omgeving toegenomen door het vele slachten.

De gemeente heeft het bedrijf ruimschoots de tijd gegeven om de boel op orde te krijgen, maar gaat dan nu toch eindelijk over tot het opleggen van een last onder dwangsom. Neemt het slachten niet af en houdt Tomassen zich niet aan de tijden? Dan volgen er financiële represailles. Een boete van € 15.000 per week tot een maximum van in totaal € 60.000.

Animal Rights bracht afgelopen augustus beelden naar buiten van een elf maanden durend onderzoek naar eendenslachterijen in Ermelo en Hierden. De resultaten waren schokkend. Vieze, hulpbehoevende en zieke eenden werden aangetroffen. De bedrijven waar onderzoek werd gedaan zijn gelieerd aan Tomassen.

Animal Rights is dan ook blij dat de gemeente eindelijk actie onderneemt, campagnemedewerker Jessica Smit laat weten:

“Wij hebben eerder dit jaar een handhavingsverzoek ingediend, omdat er al anderhalf jaar lang illegaal wordt geslacht door Tomassen. De gemeente neemt nu eindelijk maatregelen. Tomassen moet zich aan de regels houden.”

Bron: Animal Rights ©AnimalsToday.nl Lianne Raat