Op 7 juli zou, zoals ieder jaar, de eerste stierenren van Pamplona plaatsvinden, maar deze week blijven de straten leeg. Door de uitbraak van het coronavirus zijn de stierenrennen in Pamplona afgelast. 

stierenrennen in Pamplona
Voor het eerst in 42 jaar geen stierenrennen in Pamplona | Foto: publiek domein

De stierenvechtsector wordt hard getroffen door COVID-19. Zo zijn er in Spanje, Frankrijk en Portugal dit jaar meer dan 2.000 stierengevechten en stierenfeesten afgelast.  Deze week nog werd bekendgemaakt dat de stierengevechten die jaarlijks in Bilbao plaatsvinden geannuleerd zijn. De stierengevechten maken onderdeel uit van de lokale festiviteiten Aste Nagusia, die in augustus plaatsvinden.

Geen stierenrennen in Pamplona

CAS International (Comité Anti Stierenvechten) is opgelucht dat er dit jaar geen stieren opgejaagd worden door de straten van Pamplona en later die dag in de arena een bloedige dood sterven:

“Al jarenlang strijden we tegen de stierenrennen van San Fermin. Vorig jaar nog reisden we af naar Pamplona waar we protesteerden en een evenement filmden dat direct plaatsvindt na de rennen, waarbij jonge koeien door het publiek achternagezeten worden.”

Helaas worden de meeste stieren die dit jaar niet in een arena of stierenfeest zijn ingezet naar het slachthuis gebracht.

stierenrennen in Pamplona
Stierenrennen in Pamplona | Foto: publiek domein

Stierenfeesten

CAS International en AnimaNaturalis werken in een gezamenlijke campagne die als doel heeft het beëindigen van de wrede stierenfeesten in Spanje. Momenteel zijn ze bezig met het grootste onderzoek ooit naar de meer dan 18.000 stierenfeesten die per jaar in Spanje plaatsvinden, om het dierenleed dat verborgen plaatsvindt in feesten en tradities in duizenden dorpen aan het licht brengen. Cruciale informatie die nodig is om in de toekomst de stierengevechten en de stierenrennen van Pamplona te stoppen.

Bron: