Emmanuel Giboulot, een Franse bioboer, is door een rechter in Dijon veroordeeld tot een boete van 1.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. De boer weigert zijn druiven te besproeien met pesticiden. Volgens de rechter overtreedt hij daarmee de officiële richtlijnen.

Druiven - boete
Foto: Ian Sane via photopin cc

Al eerder kwam de boer in opspraak door zijn weigering zijn chardonnay- en pinot noir druiven te beschermen tegen flavescence dorée, een druivenziekte in de regio Côte-d’Or. Ondanks een eventuele boete van 30.000 euro, of zelfs gevangenisstraf, weigerde hij zijn wijngaard met pesticiden te besproeien. Dit brengt ongewenste schade toe aan bestuivers zoals bijen, zo zegt hij.

Na het vonnis van de rechter, liet de boer direct weten in beroep te gaan.

“Ik voel mij niet schuldig. Het is onaanvaardbaar dat wij ons tegenwoordig moeten verstoppen en bang moeten zijn om een standpunt in te nemen”, aldus zijn reactie in de Franse krant ‘Le Monde’.

Een petitie tegen het proces heeft reeds meer dan een half miljoen handtekeningen opgeleverd.

Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.