Oude honden zijn op hun eigen karakteristieke manier vertederend. Toen fotograaf Pete Thorne bejaarden fotografeerde tijdens de 100e verjaardag van zijn oma, kwam hij op het idee om ook de aandoenlijke expressie van honden op hoge leeftijd vast te leggen, wat resulteerde in Old Faithful Photo Project en de gelijknamige internetcommunity. 

Old Faithful
Jackson | © Pete Thorne

“Het begon me op te vallen hoe kenmerkend de uitdrukkingen van oude honden zijn, vergeleken bij die van jonge dieren. Ze vertonen de tekenen van het ouder worden: knobbels en bulten, grijs haar, beschadigde of afwezige tanden en ze zien er karakteristiek uit. Een geschiedenis leeft achter die ogen, ook al zijn ze soms wat mistig en werken ze niet optimaal meer. Ik bedacht me dat oude honden vaak worden overgeslagen ten gunste van jonge, ‘schattiger’ puppy’s, terwijl ze juist de meeste behoefte hebben aan aandacht.”

Old Faithful
Emmy | © Pete Thorne
Old Faithful
14- jarige Clovis overleed kort na de fotoshoot| © Pete Thorne

In eerste instantie was Thorne van plan grappige foto’s te maken, met oude honden als karikaturen.

“Mijn perspectief veranderde snel toen de emotionele reacties van de hondeneigenaars me deden inzien hoe diep de band is tussen baasje en huisdier, vooral als ze een lange tijd samen zijn. Toen ik hoorde over honden die overleden waren nadat ik ze had gefotografeerd, en hun baasjes hun verdriet met me deelden, realiseerde ik me hoe veelbetekenend en hecht die relatie is.”

Old Faithful
Elmo | © Pete Thorne

piepvandaag-old faithful bodley_6035

Thorne krijgt veel aanvragen van mensen die een mooie foto willen van hun beste vriend.

“Gewoonlijk vraag ik de baasjes om de favoriete speeltjes of snacks mee te nemen voor de fotoshoot. Dat werkt niet altijd, omdat veel van deze oude honden blind of doof zijn, soms zelfs beide.”

Old Faithful
Benjamin | © Pete Thorne
Old Faithful
Colonel | © Pete Thorne

In eerste instantie gebeurde er niets speciaals met de foto’s die Thorne maakte; hij maakte foto’s en verkocht die aan zijn opdrachtgevers en dat was dat. Tot hij de Facebookpagina Old Faithful Photo Project startte met foto’s en referenties: hij merkte steeds meer hoeveel indruk de foto’s maakten.

“Mensen begonnen foto’s van hun eigen honden te plaatsen met verhalen over het leven van hun viervoeters. Zo is het project Old Faithful Photo begonnen.”

Old Faithful
Mance, een 13-jarige Engelse bulldog heeft botkanker waardoor zijn gezicht er zo uitziet | © Pete Thorne
Old Faithful
De 12-jarige Stella heeft maar 1 oog | © Pete Thorne

Veel honden die Thorne fotografeerde hebben een verhaal. Ze zijn gered van broodfokkers, uit het buitenland of dreigden geëuthanaseerd te worden.

“Ik denk dat een lang en gelukkig hondenleven vooral neerkomt op de hoeveelheid liefde en zorg die deze oude honden krijgen van hun baasjes.”

Old Faithful
Hazels ogen zijn verwijderd omdat ze pijn leed en geen traanproductie had. Ze is bij meerdere broodfokkers terechtgekomen voor ze werd gered| ©Pete Thorne
Old Faithful
Weezee | © Pete Thorne

Thorne ontvangt nog steeds onnoemelijk veel positieve reacties. Van over de hele wereld sturen mensen hem berichten. Ze vinden het leuk om over deze oude honden te lezen en zijn blij dat door dit project extra aandacht wordt gevraagd voor achtergelaten en verwaarloosde dieren.

Old Faithful
Sheba | © Pete Thorne
Old Faithful
Finnigan | © Pete Thorne

Als het aan Thorne ligt wil hij zijn project met zo veel mogelijk mensen delen:

“Misschien helpt het ons de trend in onze maatschappij te herzien, waarbij oudere dieren aan de kant worden geschoven ten gunste van jonge.”

Bronnen: Old Faithful Photo Project, Bored Panda ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde