Uitpuilende ogen, te kleine schedeltjes en te platte neuzen, waardoor normaal ademhalen nauwelijks mogelijk is. Het zijn allemaal welzijnsproblemen bij bepaalde rashonden, die inmiddels toch wel algemeen bekend zijn. Door nieuwe wetgeving is het fokken van honden die welzijnsproblemen hebben door hun uiterlijke kenmerken niet meer toegestaan.

Franse bulldog fokken
Foto: Frosya A. via Wikimedia Commons

Sinds 1 juli is het ‘Besluit houders van dieren’ in werking gegaan. Daarin is onder andere bepaald dat het verboden is om honden te fokken op een wijze waarop het welzijn en de gezondheid van het ouderdier of de nakomelingen wordt benadeeld. De wet is heel duidelijk, zegt Hans Baaij directeur van Stichting Dier & Recht:

“De wet verbiedt het fokken van honden met schadelijke kenmerken, dus kleine schedel, korte staart of rare huidplooien.”

Volgens Baaij is het gevolg van deze nieuwe wet dat veel rashonden eigenlijk niet meer gefokt mogen worden. Zo is een van de populairste rashonden van dit moment de Franse bulldog. Dier & Recht heeft de nieuwe regels naast de rasstandaard van de Franse bulldog gelegd en de conclusie is ronduit schokkend:

“Als er nu een Franse bulldog wordt gefokt, dan is het volgens ons zo dat de wet wordt overtreden. Niet op 1 punt, maar op 10 punten.”

Dierenarts Hans Nieuwendijk beaamt dat de platte neus van de Franse bulldog en de bouw van deze hond enorm veel problemen geeft:

“Je kan de neus van een hond voorstellen als de kreukelzone van een moderne auto. In aanleg is het een fatsoenlijke neus, maar omdat de groei bewust is verstoord, is alles naar binnen gedrukt. Er zit evenveel slijmvlies en plooien in als een gewone neus, maar dan op een paar centimeter.”

Ook de zogenaamde gebroken staart, een van de raskenmerken van de Franse bulldog, geeft problemen. De krul in de staart kan alleen bestaan door misvormde wervels die er bewust zijn ingefokt. En de afwijkingen nemen alleen maar toe. Zo hebben veel honden last van chronische hoofdpijn, omdat hun schedel simpelweg te klein is voor hun hersenen. Of ze kunnen net als de Franse bulldog amper ademen, omdat ze een veel te platte neus hebben. Luchtvaartmaatschappij KLM neemt op haar vluchten overigens sinds 2012 geen honden meer mee met een te platte neus, zoals de mopshond en de Franse bullog. Volgens Dierenarts Nieuwendijk is dat zeer terecht, omdat de honden aan boord problemen krijgen met ademen.

Stichting Dier & Recht schreef een brandbrief aan de rasvereniging, met daarin de vraag wat de vereniging doet om de Franse bulldog aan de wet te laten voldoen. Als er geen actie wordt ondernomen stapt Stichting Dier & Recht naar de rechter om de rasvereniging te dwingen de honden weer op een normale manier te fokken. Hand Baaij:

“Ze moeten het uiterlijk van de honden aanpassen. Dat wordt onze eis. Dan krijg je een hond met een neus en een staart, die er anders uit gaat zien. Maar die wel gezond is.”

Bekijk de uitzending van Tros Radar van 24 november over dit onderwerp hier terug.

Bron: Tros Radar ©PiepVandaag.nl