Voor het eerst is een dodelijke vorm van vogelgriep aangetroffen bij ezelspinguïns. Op de Falklandeilanden stierven zowel volwassen vogels als kuikens. Het Wetenschappelijk Comité voor Antarctisch Onderzoek (SCAR) is  bezorgd dat het virus zich gaat verspreiden onder de enorme pinguïnkolonies van Antarctica.

Ezelspinguïns sterven door vogelgriep nabij Antarctica
Ezelspinguïns sterven door vogelgriep nabij Antarctica | Foto: Jason Auch via Wikipedia CC BY 2.0

Onderzoekers vonden op 19 januari 35 dode pinguïns op de Falklandeilanden in het zuiden van de Atlantische Oceaan. Monsters van overleden dieren testten positief voor het H5N1-vogelgriepvirus. Volgens regeringswoordvoerder Sally Heathman waren er op 30 januari inmiddels ‘meer dan 200 kuikens dood, naast een handvol volwassenen’. De sterfgevallen bevestigen dat ezelspinguïns, net als veel andere vogels en ook zoogdieren, vatbaar zijn voor de dodelijke variant van de vogelgriep.
.

H5N1 heeft zich over de hele wereld verspreid en de grote vrees was dat de vogelgriep het Zuidpoolgebied zou bereiken. De enige hoop is nog dat ezelspinguïns zich zelden verplaatsen tussen de Falklands, gelegen voor de Argentijnse kust, en het Antarctisch Schiereiland, dat zo’n 1.300 kilometer naar het zuiden ligt. Dit betekent dat het onwaarschijnlijk is dat ezelspinguïns de verspreiding van vogelgriep naar Antarctica zullen veroorzaken, zo denken deskundigen.

Wel wordt gevreesd voor het lot van de Zuidelijke rotspinguïns die op en rond de Falklandeilanden leven, waarvan ook monsters afgenomen zijn. Tevens is men bezorgd dat de zieke vogels als reservoir gaan dienen voor het virus, waardoor andere vogels ziek worden die wél grote afstanden afleggen.

Bron:

Vogelgriep roeit hele generatie zeeolifanten uit

©AnimalsToday.nl BVR