De majestueuze Ethiopische zwarte-manen-leeuw, Adis Abeba leeuw of Abessijnse leeuw (Panthera leo abyssinica), te zien op de oude vlag van Ethiopië, gekozen als symbool voor de voormalige keizer Haile Selassie I en in die hoedanigheid bezongen door reggae-legende Bob Marley in het lied “Iron Lion Zion” strijdt voor zijn voortbestaan.  

Zwarte manen leeuw
Ethiopische zwarte-manen-leeuw in gevangenschap | Foto: Jean-François Paumier [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY 2.5], via Wikimedia Commons
Van het geliefde en bewonderde dier zijn er paradoxaal genoeg naar schatting nog maar maximaal 1.000 te vinden. Zij leven in afgelegen gebieden in de buurt van het door oorlog verscheurde Zuid-Sudan en Somalië. Een aantal leeft in nationaal parken in centraal en oost Ethiopië.

Zelealem Tefera hoofd van Born Free Foundation in Ethiopië waarschuwt:

“Er leefden voorheen overal in Ethiopië leeuwen, maar hun leefgebied neemt af. Menselijke nederzettingen nemen toe en er is niet genoeg voedsel voor de dieren.”

Conflict

Ethiopië is op één na het dichtstbevolkte land van Afrika en met een toename van 2 miljoen mensen per jaar, groeit de bevolking ook nog eens enorm. Dit leidt tot grote conflicten en botsingen tussen mens en (wild) dier.

Leeuwen staan op de IUCN Rode Lijst van Bedreigde Soorten, maar de unieke Ethiopische zwarte-manen-leeuw is nog vele malen kwetsbaarder. De Born Free Foundation ontfermt zich nu over zeven leeuwen die gevangen zijn door dorpelingen of soldaten en uiteindelijk levend bij de Foundation terecht zijn gekomen. De dieren worden vaker dan eens direct gedood.

In tegenstelling tot andere wilde dieren die worden opgevangen, kunnen deze leeuwen niet worden teruggezet in het wild. Hun overgebleven leefgebied is te klein en het is te gevaarlijk voor de dieren omdat het risico dat ze alsnog worden gedood veel te groot is.

Fikirte Gebresenbet, leeuwenexpert verbonden aan de Oklahoma State University en Ethiopiër zegt:

“Wildlife-bescherming heeft geen prioriteit in Ethiopië. Zeker niet alle zogenaamd beschermde gebieden zijn daadwerkelijk beschermd.”

De toekomst van de ‘Leeuw van Juda’ is onzeker. Gebresenbet denkt dat ecotoerisme een middel zou kunnen zijn om de dieren beter te kunnen beschermen:

“Als we leren van Kenia en Tanzania, kan de toekomst er beter uitzien.”

Zwarte manen

De Ethiopische zwarte-manen-leeuw is kleiner dan de leeuwen van de Serengeti en compacter gebouwd. Het mannetje heeft opmerkelijke, zeer donkere of zwarte borstelige manen die het hoofd, nek, borst en buik bedekken en in schril contrast staan met het gezicht en de rest van het goudgele lichaam.

Bron ©PiepVandaag.nl