Paarden geboren in 2018 en verder, met gecoupeerde staarten na het uitschrijven van een medisch attest, zijn voortaan in Vlaanderen niet meer welkom op markten, bij tentoonstellingen, wedstrijden, keuringen en andere evenementen. Gecoupeerde paardenstaarten zijn in Vlaanderen al sinds 2001 verboden, maar door het afgeven van een (vals) medisch attest was het couperen eerder regel dan uitzondering.

gecoupeerde paardenstaarten
Paard met gecoupeerde staart op de paardenmarkt in Voorschoten (2017) | Foto: 1037

Het valse medisch attest bestaat uit een verklaring van een dierenarts dat het couperen van de staart zogenaamd medisch noodzakelijk is, terwijl daar helemaal geen sprake van is. Hierdoor kon deze wrede traditie gewoon voortgezet worden, en daaraan wilde minister Ben Weyts van Dierenwelzijn een einde maken.

Bij het couperen wordt de staart operatief verwijderd, dwars door de zenuwbanen en wervels heen. Het paard kan hierdoor blijvende pijn ondervinden. Ook is het verwijderen van de staart wreed, omdat hij noodzakelijk is voor het verjagen van vliegen en stekende insecten als horzels en dazen. Couperen wordt alleen gedaan omdat het mooi zou zijn, om ‘cosmetische redenen’ dus.

Zuidlaren
Magere paarden met gecoupeerde staarten op de paardenmarkt in Zuidlaren (2013) | Foto: Eyes on Animals

Decreet
Omdat het niet mogelijk is om een medisch attest zomaar te verbieden heeft Weyts gekozen voor een speciaal decreet. Daarbij wordt paarden, die in 2018 en daarna geboren zijn en die een medisch attest hebben, de deelname aan shows en andere evenementen ontzegd. Weyts:

“De bedoeling is dat geblokstaarte [gecoupeerde – red.] paarden op die manier geleidelijk aan zullen verdwijnen uit de voor fokkers en eigenaars belangrijke tentoonstellingen, keuringen en wedstrijden.”

Het decreet werd unaniem goedgekeurd in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement. Maar er zal dus wel een overgangsperiode zijn waarin oudere paarden met gecoupeerde staarten nog steeds op paardenmarkten en andere evenementen te vinden zijn.

Paardenmarkt Elst
Paardenmarkt Elst: paard met gecoupeerde staart (2016) | Foto: Animals Today

Grijs gebied
In Nederland geldt ook sinds 2001 een coupeerverbod, tenzij er een medische noodzaak voor is. En juist dat grijze gebied heeft ervoor gezorgd dat het – heel toevallig – een Vlaamse dierenarts was die opvallend veel medische attesten uitschreef, waardoor ook Nederlandse paarden nog steeds onder het mes gingen. Volgens kenners is in Nederland het couperen van een paardenstaart hooguit eens in de twee jaar bij één paard noodzakelijk.

Eind februari heeft Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot van D66 nog gepleit bij minister Schouten van LNV om een einde te maken aan het grijze gebied van gecoupeerde paardenstaarten. Volgens de minister is dit echter lastig te controleren omdat het couperen doorgaans over de grens plaatsvindt.

Bronnen: VTM Nieuws, De Hoefslag, Nieuwe Oogst ©AnimalsToday.nl Bart van Riel