Op een eiland voor de kust van Ierland leeft een kolonie van meer dan 100 wallaby’s. De buideldieren zijn in de jaren 50 geïntroduceerd en bleken zich goed aan te passen aan het Ierse klimaat. Zo krijgen de dieren een dikkere vacht dan hun soortgenoten in Australië, Tasmanië en Nieuw-Zeeland.

wallaby's
Agile wallaby

Op het eilandje Lambay, 4 km uit de kust voor het graafschap Dublin, leven niet alleen vele (zee-)vogels en grijze zeehonden, maar ook een grote groep exotische dieren. De Bennett- of roodnekwallaby’s komen van oorsprong uit Australië. Ze bleken goed te kunnen aarden in het milde Ierse klimaat en plantten zich voort op het privé-eiland.

Introductie uitheemse wallaby
Diverse uitheemse diersoorten zijn in Ierland geïntroduceerd, en voelden zich er al snel thuis. Konijnen bijvoorbeeld zijn in de 12e eeuw door de Normandiërs meegebracht en begin 20e eeuw zijn grijze eekhoorns geïntroduceerd. In de jaren 1950 besloot Rupert Baring, eigenaar van het eiland en van de Barings Bank, de kleine buideldieren naar Lambay te halen. Hij bracht ze met de hand groot. Millie Baring, kleindochter van Baring, vertelde aan The Journal:

“Mijn grootvader deelde de liefde van zijn vader, Cecil, voor natuurlijke historie en de ecologie van eilanden. Cecil trachtte allerlei bijzondere soorten op het eiland te introduceren, zoals nandoes, moeflons, rolstaartberen, pauwen en vele andere.”

Pais en vree
Hoewel de introductie van die dieren niet zo succesvol verliep, ging het met Ruperts wallaby’s een stuk beter. In eerste instantie liepen ze niet vrij rond op het eiland. Dat veranderde in de jaren 80, toen nog eens zeven wallaby’s uit Dublin Zoo naar het eiland kwamen en de dieren werden losgelaten. Ze raakten steeds meer verwilderd en trokken naar de heuvels. De nieuwkomers vermengden zich goed met de al aanwezige buideldieren en vormden een kolonie. Inmiddels wordt hun aantal op meer dan 100 dieren geschat en leven ze goed samen met de andere dieren op het eiland, zoals runderen, herten en zeevogels. In de winter, als er minder voedsel te vinden is, eten ze samen met de koeien van het hooi.

Geen negatieve impact op de ecologie
Volgens student Niall Keogh, die sinds 2015 onderzoek doet naar de wallaby’s, is hun invloed op de ecologie van het eiland beperkt. De dieren worden daarom gewoonlijk met rust gelaten, maar het aantal wallaby’s blijkt wel in toom te worden gehouden op het moment dat het aantal hard stijgt. Daarnaast houdt de overheid de populatie in de gaten: de wallaby’s worden beschouwd als een invasieve diersoort en men wil voorkomen dat ze oversteken naar het vasteland van Ierland.

Bron: The Journal ©AnimalsToday Angelique Lagarde