De zeer omstreden eigenaar van de verwaarloosde pony’s uit Haarsteeg (NB) is ook de ontvoerder van 10 pups uit Beers (NB), waarbij hij de moederhond ombracht. Dat zeggen buurtbewoners, die al jaren strijden tegen praktijken van de malafide hondenhandelaar en beruchte dierenkweller Sjaak B.. In een buurtapp van omwonenden is gemeld dat de ontvoerde pups door de politie uit de woning van B. zijn gehaald.

Eigenaar verwaarloosde pony’s ontvoerde ook pups en doodde moederhond
‘De eigenaar van de verwaarloosde pony’s ontvoerde ook tien pups en doodde de moederhond’ | Foto (illustratief): Politie Cuijk/Facebook

Bij die woning van B. ontstond gisteren nog enorme ophef, vanwege een dode en verwaarloosde pony’s in een nabijgelegen weiland, ook eigendom van Sjaak B. Na publicatie van die beelden, waarop te zien is hoe B. de dode pony uit het weiland sleept, explodeerden de sociale media.
.

.
Volgens de NVWA zou er geen sprake zijn van ernstige verwaarlozing, zo meldt RTL. Wel moeten de leefomstandigheden van de dieren aangepast worden. De NVWA zegt daarop toe te zien. Bezorgde en boze burgers uit de omgeving van B. namen contact op met Animals Today, onderdeel van House of Animals, want ze kunnen niet aanzien dat B. nog langer doorgaat met zijn praktijken:

“Sommige mensen vechten al ruim 20 jaar tegen Sjaak. Die man is gewoon niet normaal. Hij is begonnen met honden, één en al ellende. Later kwam daar van alles bij, pony’s, struisvogels, echt van alles. (…) Alles wat er tot nu toe over hem naar boven komt is slechts het topje van de ijsberg.”

Verwaarloosde pony’s topje ijsberg

Eind 2014 probeerde B. een vergunning als hondenfokker te krijgen, nadat in oktober al 31 volwassen honden en 49 puppy’s op zijn toenmalige terrein aangetroffen werden. Deze aantallen werden beschouwd als het bedrijfsmatig houden van honden en daarvoor beschikte hij niet over de juiste papieren. B. kreeg geen omgevingsvergunning van Heusden.

Ondertussen ging Sjaak ongestoord door met illegale praktijken, waar niemand toezicht op hield. Een buurtbewoner:

“We hebben zo vaak dingen gezien die niet konden, maar iedere keer als we 144 of zelf 112 belden werden we afgepoeierd, van ja, ja, we weten het nu wel. En er werd niets gedaan. (…) Het kan toch niet dat iemand zo lang kan doorgaan met het veroorzaken van ellende voor dieren? Je zou denken dat hij ergens vriendjes heeft.”

Begin september 2017 haalden Dierenbescherming en de politie 23 verwaarloosde volwassen honden en pups weg uit een stal in Schaik. Ook deze dieren waren van Sjaak B. Hij kreeg de honden niet terug.

Gewetenloos

Kort daarvoor, eind augustus 2017 werden bij Sjaak B. de stoffelijke overschotten van waarschijnlijk vijf honden gevonden in een af te breken landbouwkas achter zijn woning. Bouwvakkers ontdekten de restanten in vergaande staat van ontbinding, in een afgesloten vat. Ze waarschuwden de politie en de Dierenbescherming. B. ontkende aanvankelijk in alle toonaarden er iets mee te maken te hebben, maar gaf later toe dat ze toch van hem waren. Hij beweerde tevens goed voor zijn dieren te zorgen. Volgens buurtbewoners is dat gedrag typerend voor B.:

“Als je hem aanspreekt op iets wat niet kan komt hij altijd met een mooi verhaal, maar ondertussen is hij gewetenloos.”

De beelden van de dode en verwaarloosde pony’s bewijzen dat, waarbij B. een overleden pony wegsleept achter de auto. Deze beelden zorgden voor veel ophef en woede, waarbij boze burgers ook de woning van B. opzochten.
.

.
.
‘De moederhond heeft hij opgehangen’

Sjaak B. wordt hij door de melders ook beschuldigd van het doden van de moederhond en het ontvoeren van haar 10 pups, in de nacht van vrijdag 22 op 23 mei in Beers:

“In de buurtapp is doorgegeven dat de ontvoerde pups bij zijn woning zijn weggehaald. Dat weten we honderd procent zeker.”

Er zijn beelden van deze inbeslagname, waar Animals Today de beschikking over heeft. Omwille van de veiligheid van de melders publiceren wij deze beelden niet. De melder geeft aan dat B. zonder geweten is en gevaarlijk:

“Hij had andere zaken gedaan met de eigenaar van de pups in Beers, een hobbyfokker, en is ’s nachts teruggegaan om de hondjes te stelen. De moederhond heeft hij opgehangen. Over B. wordt gezegd dat hij honden ophangt aan een sjofel. (…) Dat iemand die zo gestoord is nog dieren mag houden is echt niet te geloven, dat moet echt stoppen!”
.

https://www.facebook.com/politieheusden/posts/2606880159553229

.
De mensen die al lang bezig zijn om de wanpraktijken van B. te stoppen zijn vooral bang dat hij uit wraak nog meer dieren gaat mishandelen, met name om daarmee de eigenaren te treffen. Media melden dat B. van de politie het advies heeft gekregen niet in het openbaar te reageren.

Meld alles over Sjaak B.

Deze zaak wordt nauwlettend door ons gevolgd. Wij vragen dringend om contact met ons op te nemen wanneer je meer kan vertellen over de handel en wandel van Sjaak B. Mocht je op de hoogte zijn van strafbare feiten, meld die alsjeblieft bij de politie. Je kunt daarnaast ook altijd bij ons terecht met je verhaal: redactie@animalstoday.nl. Wij respecteren je privacy.

Sjaak B. moet direct een houdverbod krijgen. [edit] Een ooggetuige meldt ons om 18:15 dat hij nog steeds dieren in zijn bezit heeft.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BvR