Afgelopen weekend keek Nederland uit naar stekelige buurtbewoners, tijdens de Egeltelling 2022.  Circa 3800 deelnemers telden zo’n 9400 egels, het grootste aantal sinds het begin van de telling in 2009. De telling was succesvol, maar dat zegt nog niet dat het goed gaat met onze egels. Ze hebben het juist erg moeilijk.

Egeltelling succesvol, nu de egel nog
Ruim 4500 egels geteld tijdens Egelweekend 2021, tegen 9400 in 2022 | Foto: publiek domein

Met 670 tellingen heeft Zuid-Holland het eigen record van 220 egeltellingen verbroken en staat daarom ook dit jaar weer aan de top. Gelderland, vorig jaar nummer 3, heeft dit jaar van plek gewisseld met Noord-Holland met respectievelijk 589 en 552 tellingen. Provincie Groningen haalt met 339 tellingen niet de top 3, maar heeft wel het recordaantal per telling, van maar liefst 20 egels.

Schotse egels lijden massaal honger
1 egel, 2 egels, 3 egels… | Foto: publiek domein

Telling succesvol, maar het gaat niet goed met egels

Er zit wel een adder onder het gras, want zodra meer mensen tellen worden er automatisch meer egels waargenomen. De stijgende aantallen in de telling zijn daarom niet representatief voor de werkelijke aantallen egels, maar wel een goede indicatie van hun ontwikkeling in bepaalde gebieden. Elze Polman van de Zoogdiervereniging:

“Doordat mensen elk jaar hun waarnemingen doorgeven krijgen we steeds meer inzicht in de verspreiding van de egel in Nederland. Helaas blijkt uit de tellingen van het Netwerk Ecologische Monitoring dat er nu een stuk minder egels zijn dan in de jaren ‘90. Nu we dit weten kunnen we maatregelen nemen om het voor de egels een beetje beter te maken. Nederlanders kunnen daar zeker een handje in helpen, door bijvoorbeeld tuinen egelvriendelijk te maken.”

.

Egeltelling succesvol, nu de egel nog
Egelhuisjes | Foto: publiek domein

Egels verdwijnen zodra hun leefomgeving geen beschutting, veiligheid of voedsel meer biedt. Zonder beschutting vinden ze geen plek om te slapen, overwinteren of om jongen te krijgen. Veel van dergelijke voor egels essentiële ‘rommelige plekken’ worden achteloos vernield door particuliere en gemeentelijke bladblazers. Die zorgen ook dat veel andere dieren geen voedsel meer vinden, zoals vogels in de winter die graag ieder blaadje omkeren op zoek naar insectjes.

Egeltelling succesvol, nu de egel nog
Egels zijn nachtdieren | Foto: publiek domein

Ook een kurkdroge zomer maakt het erg zwaar voor egels, want dan vinden ze geen regenwormen, slakken of andere dieren die als voedsel dienen. Zonder dat voedsel is het de vraag of ze voldoende kunnen opvetten voor een koude winter. Alles samen, gecombineerd met ‘verstening’ door tegeltuinen, maakt dat het leefklimaat voor egels in Nederland afgelopen decennia ernstig is verslechterd.

Egeltelling succesvol, nu de egel nog
Egelhuisje | Foto: publiek domein

Maak je tuin egelvriendelijk

Egels houden van afwisseling in de tuin, met gras, struiken, andere planten en rommelige hoeken waar ze een nest kunnen maken om te slapen of te overwinteren. Egels houden ook van slakken. Laat die zitten en gebruik nooit slakkengif, want dat kan egels en andere dieren schaden. Maak kleine openingen onderaan schuttingen, want wanneer je de tuinen van meerdere buren met elkaar verbindt ontstaat een egelsnelweg.

Egeltelling succesvol, nu de egel nog
Geef egels speciaal egel- of kattenvoer | Foto: publiek domein

Als je een vogelbadje hebt staan zal een egel daaruit drinken, zet anders een schaaltje water neer. Geef nooit melk, dat is slecht voor ze. Een hongerige egel lust graag wat kattenvoer en een rozijn gaat er ook wel in. Als je een egelhuisje maakt of koopt kan de egel daarin schuilen en misschien zelfs jongen krijgen. Dan mag je je de trotse beheerder noemen van een echte egeltuin.

Bron:

Robotgrasmaaiers levensgevaarlijk voor egels

Maak je tuin lenteklaar voor egels

©AnimalsToday.nl