Een edelhert is vorige week dinsdag uit zijn benarde positie bevrijd in het graafschap Cumbria in het noordwesten van Engeland. Het dier was verstrikt geraakt in prikkeldraad en dreigde te verdrinken, maar een lokale afdeling van de dierenwelzijnsorganisatie RSPCA bracht ternauwernood redding. 

edelhert gered
#GNvdD: Edelhert gered van prikkeldraad en verdrinking | Foto: Wim de Cock/flickr

De volwassen edelhertbok was verstrikt geraakt in een prikkeldraad omheining, en in een woeste poging om daarvan af te komen kwam hij steeds verder in het koude water van de rivier de Lynne terecht. Als hij zo doorging zou hij zeker verdrinken, maar door een snelle reddingsactie van de  plaatselijke afdeling van de Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA), kwam het zover niet.

In samenwerking met een plaatselijke boer en de dierenarts verdoofden ze het dier dat duidelijk in paniek verkeerde en uit alle macht probeerde zichzelf van het hekwerk in zijn gewei te ontdoen. Eenmaal rustig, konden de stukken hout, net en prikkeldraad van zijn kop worden verwijderd. Tot slot werd het hert van de rivieroever weggehaald en in het bos neergelegd. Hiervoor was de inzet van een tractor nodig, een volwassen edelhertbok weegt immers zo’n 150 kilo!

Hiermee was de reddingsactie voltooid, de redders hoefden alleen nog te wachten tot het dier bij kennis zou komen zonder verder in de problemen te raken. RSPCA-medewerker Martyn Fletcher:

 “We bleven in de buurt om er zeker van te zijn dat het hert na de verdoving niet weer in paniek zou raken en het water in zou rennen. We zagen echter hoe hij een beetje wiebelig opstond en in het donkere bos verdween.”

De RSPCA wordt regelmatig ingeroepen om dieren te bevrijden die verstrikt zijn geraakt in omheiningen, netten of omrasteringen. Ze roepen mensen dan ook op geen ongebruikte hekken en prikkeldraad te laten slingeren, en te controleren of wel in gebruik zijnde hekken en omheiningen intact zijn.

Fletcher is blij dat hij het dier heeft kunnen bevrijden:

“Het was een pittige reddingsactie in het donker, en onder koude, natte en modderige omstandigheden, maar om zo’n mooi en sterk dier in de bloei van zijn leven weer vrij en in het wild losgelaten te zien, gaf buitengewoon veel voldoening.”

Bron:

© AnimalsToday.nl Laura Lancée