Franse bulldogs, Jack Russels, Duitse herders: populaire hondenrassen worden massaal verkocht door broodfokkers in de Engelse stad Liverpool. Ondanks waarschuwingen en voorlichting gaan veel mensen online op zoek naar een hondje.

online
De online handel in pups stijgt enorm in het Verenigd Koninkrijk | Fotocredit: static416 Flickr via Compfight cc

Uit onderzoek van de Britse dierenbescherming RSPCA blijkt dat vorig jaar in Liverpool en omgeving de handel in pups gigantisch hoog was. Bijna 5000 honden werden online verkocht. In het gehele Verenigd Koninkrijk werden 204,182 honden via internet verkocht. Voor het opstellen van het verslag maakte de RSPCA gebruik van informatie van advertentiewebsite Gumtree. Samen waarschuwen de organisaties nu mensen die online op zoek zijn naar een hond om alert te zijn, omdat bendes het internet gebruiken om zieke en gewonde dieren te verkopen.

Broodfok
Bendes maken gebruik van puppyboerderijen. Bij broodfokkers worden hondjes gefokt onder wrede, erbarmelijke omstandigheden, om ze snel te kunnen doorverkopen. (Ongesocialiseerde) pups worden te vroeg bij hun moeders weggehaald en zijn vaak ziek. De fokteven worden bar slecht verzorgd en steeds opnieuw gedekt.

Verdienen aan dierenleed
Vorig jaar werd een bende ontmaskerd dankzij een undercoveroperatie van de RSPCA: de leden verdienden maar liefst € 39.000,- per week aan de illegale handel. Justine Williams, RSPCA:

“Deze cijfers baren ons grote zorgen, omdat ze aantonen hoe enorm veel mensen honden via het internet kopen en verkopen. Het zijn levende, gevoelige wezens, die net zo makkelijk verhandeld worden als een tweedehands auto of meubelstuk. Het internet biedt de perfecte marktplaats voor gewetenloze fokkers en handelaren om met pups te adverteren zonder argwaan te wekken. En handelaren vinden steeds slimmere en sluwere manieren om niet alleen de kopers om de tuin te leiden maar ook de websites.”

Gigantische stijging online verkoop
Vorig jaar kreeg de RSPCA een recordaantal telefoontjes te verwerken over de puppyhandel. Zo’n 87% van die gesprekken betrof pups die via internet aangeschaft waren. Al langer neemt de verkoop van honden via internet enorm toe. De online handel is in tien jaar tijd met 785% gestegen.

De meest populaire rassen voor mensen die hun hond online kopen zijn Franse bulldogs, labradors, Jack Russels, mopshonden en Duitse herders.

Bron: Liverpool Echo ©Animals Today Angelique Lagarde