Orkaan Harvey heeft de ergste overstroming ooit veroorzaakt in de zuidelijke Amerikaanse staat Texas. Duizenden mensen moeten noodgedwongen hun huizen verlaten omdat ze onder water staan. De orkaan zorgde voor zeker twee (menselijke) doden en vele gewonden, maar niet alleen mensen zijn slachtoffer van dit natuurgeweld. Dieren hebben enorm te lijden onder de vreselijke overstromingen.

Orkaan Harvey
Dierenhulporganisaties zoals Humane Society International verlenen noodhulp na natuurrampen | Foto: HSI

De regenbuien kunnen nog aan blijven houden tot medio volgende week, dus er worden nog meer slachtoffers verwacht. Dieren, waaronder veel paarden, koeien, maar ook honden en katten, worden veelal achtergelaten door hun vluchtende baasjes.

Hond vastgebonden aan paal
Een fotograaf van the Daily Mail vond een hond die was vastgebonden aan een paal, terwijl het waterpeil maar bleef stijgen. De man redde de hond. Anders was het dier verdronken door het rijzende water.

Politiecommissaris Stephen Carlisle, in het plaatsje Roman Forest, had vrijdag geen goed woord over voor mensen die hun dieren aan hun lot overlaten:

“Ik beloof jullie dat ik personen die hun dieren in extreme weersomstandigheden vastbinden en achterlaten, voor hun wandaden zal verantwoordelijk houden. Het is tegen de wet om dit te doen. Honden en katten maken ook deel uit van de familie.”

Otis, de held die zijn voer redde
Hond Otis en de 65-jarige Salvador Segovia raakten elkaar kwijt tijdens orkaan Harvey. De man paste op de hond voor zijn 5-jarige kleinzoon Carter, toen de orkaan overraasde. De man merkte zaterdagochtend dat niet alleen Otis weg was, maar ook zijn zak met voer. Salvador sprong in zijn auto om Otis te zoeken, maar werd onderweg tegengehouden door een buurman, die hem vertelde de hond te hebben gezien. Otis droeg de zak met zijn eten in zijn bek met zich mee. Een andere buur maakte er een foto van, die inmiddels viraal is gegaan op social media. Het slimme dier wist dat hij zijn voer nodig had om te kunnen overleven. Inmiddels zijn Otis en Salvador weer herenigd:

“Otis is een geweldige hond. De viervoeter helpt mijn kleinzoon wanneer hij een aanval krijgt van epilepsie of astma. De hond kan zelfs een hamburger gaan halen voor zijn baasje.”

De verdwaalde hond die in een Jeep sprong
Automobilist Aaron Jayjack was onderweg naar de grens om zijn eigen honden op te halen, toen hij moest stoppen om te tanken. Toen hij verder wilde gaan rijden, sprong er een onbekende hond in zijn Jeep om te schuilen voor de storm. Aaron noemde hem “Harvey” en postte een aantal video’s op social media om Harvey’s baasje te zoeken. De hond was niet gechipt, maar gelukkig is het aaron gelukt de eigenaar van Harvey op te sporen. De hond heet eigenlijk Cash en is inmiddels herenigd met zijn baasje.

Havik schuilt in een taxi
Het zijn niet alleen huisdieren die bang zijn tijdens de orkaan. Ook wilde dieren weten niet wat ze overkomt! Zo besloot een hond te schuilen in de taxi van William Bruso uit Missouri City, Texas. De vogel, zeer angstig door de windstoten en de lage luchtdruk, was door een open raam gevlogen om binnen in de taxi te rusten en te schuilen. Het dier wilde de taxi niet meer uit. Bruso deed een handschoen aan en reikte uit naar het dier, die verrassend genoeg op zijn hand ging zitten.

https://youtu.be/-6MjdV_8E6Q

Bruso heeft de vogel “Sergeant Hurricane Harvey” genoemd en hem overgedragen aan de Texas Wildlife Rehabilitation Coalition of Houston. Bruso:

“Het was een erg mooie ervaring. Ik voelde me vereerd dat de havik mij koos om bij te schuilen. Hij gedroeg zich zo goed, beter dan mijn neven die hier komen en de boel afbreken. Het was een magische ervaring. Dit is een roofvogel, in zijn normale omgeving een natuurlijke moordenaar. Maar dit was geen normale situatie.”

Dieren in asiel gered
Dieren in een achtergelaten asiel, die nog vast zaten in hun hokken, zijn gelukkig ook gered door de politie.

Dit is slechts een kleine greep met verhalen over de dierlijke slachtoffers van orkaan Harvey. Austin Pets Alive! (APA) houdt zich bezig met de directe opvang van dieren in het getroffen gebied. Ze werken samen met andere organisaties om zoveel mogelijk dieren naar APA te krijgen. De getroffen dieren hebben medische hulp en verzorging nodig. Wie iets wil doen, dat kan! Door financiële steun te bieden aan Austin Pets Alive! Klik hier voor meer informatie.

Bron: People ©AnimalsToday Monique van Dijk Armor