Een filmpje waarop te zien is dat de zwangere orka Kalia in SeaWorld vast zit in een metalen poort heeft voor grote verontwaardiging onder dierenbeschermers gezorgd. Het materiaal is gefilmd door een bezoeker van het park in SeaWorld San Diego, California.

Kalia - drachtige orka
Kalia klem | Screenshot

Op de beelden is bij minuut twee te zien dat Kalia vast zit tussen de metalen stang van het hek en de muur. Ondertussen zwemt walvis Ulises om het hele gebeuren heen. Kalia zit een minuut vast in haar benarde positie en kan pas weg komen als het hek weer opengaat.

Kalia “stuck” at Gate #8

Orka Kalia is in gevangenschap geboren en drachtig van haar eerste kalf dat in december geboren moet worden.

Het Cetacean News Network zegt dat er meer van dit soort situaties hebben plaatsgevonden. Sterker nog de genetische opa van Kalia, een uit het wild gevangen mannetje met de naam Kotar, vond op 17-jarige leeftijd de dood in SeaWorld terwijl hij aan het ‘spelen’ was met een dergelijke poort in 1995. Het hek sloot en kwam zo tegen de kop van de orka aan waardoor hij een schedelfractuur opliep en veel bloed verloor en uiteindelijk kwam te overlijden.

In een verklaring van SeaWorld als reactie op de beelden zegt het park dat de orka’s op deze manier met de deuren spelen en dat er verder helemaal niets aan de hand is.

Sinds de documentaire Blackfish ligt SeaWorld behoorlijk onder vuur. In deze indrukwekkende documentaire wordt het verhaal verteld van orka Tilikum. Het dier kreeg wereldwijde bekendheid nadat hij in de zomer van 2010, Dawn Brancheau, een ervaren orkatrainster van SeaWorld doodde.

Bron ©PiepVandaag.nl