Iedereen die het nieuws volgt weet dat een van de landen die het zwaarst wordt getroffen door uitbraken van ebola, het West-Afrikaanse Sierra Leone is. De ziekte, waarvan helaas veel mensen het slachtoffer zijn, heeft als extra nadeel dat toeristen het land niet meer bezoeken waardoor organisaties broodnodige inkomsten mislopen. In Tacugama Chimpanzee Sanctuary (TCS) is de nood inmiddels dusdanig hoog, dat er praktisch geen geld meer is om de opgevangen dieren te eten te geven. 

Chimpansees
Chimpansee | Foto via TCS

Toeristen blijven weg

Bij het Tacugama Chimpanzee Sanctuary vertonen de medewerkers, familieleden en reservaatbewoners gelukkig geen tekenen van ziekte. Ze nemen hygiënische voorzorgsmaatregelen en elke dag wordt iedereen gecontroleerd. De financiële situatie is echter zorgelijk. Ongeveer 30% van de inkomsten van het reservaat wordt opgebracht door toeristen die de chimpansees willen zien, blijven overnachten in de huisjes op het terrein of uitstapjes maken om vogels te bekijken in de omgeving. Nog eens 20% van de inkomsten komt uit veldwerk dat de organisatie uitvoert voor andere beschermings- en onderzoeksorganisaties die in de regio wilde dieren bestuderen. Maar ook daar blijven de bezoekers weg.

Geldzorgen

Door deze financiële tegenslag en de voedselprijzen die enorm zijn gestegen begint het reservaat zich ernstige zorgen te maken over de fondsen om goed voedsel voor de dieren te kopen. Tot nu toe is dit gelukt, maar het wordt steeds moeilijker.

Donateurs van de dierenopvang schieten te hulp door op kleine schaal geld in te zamelen. Ook internationale dierenwelzijnsorganisaties hebben gelukkig geld toegezegd voor noodondersteuning, zoals Humane Society International (HSI) en International Fund for Animal Welfare (IFAW).

Bushmeat

Het eten van bushmeat is mogelijk een oorzaak van de besmetting met het ebolavirus. Daarom raden medewerkers van Tacugama Chimpanzee Sanctuary de bewoners in de regio al jaren af wilde dieren te vangen om op te eten, en hopen ze zo tegelijkertijd de chimpansees te beschermen. Door de huidige situatie lijkt men steeds meer in te zien dat bushmeat van het menu moet worden geschrapt.

Bronnen: CDC.gov, TakePart.com & IFAW.org ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde