In België werd Tristan, een ernstig verminkt katertje, gevonden. Hij kampte met een zware oor- en ooginfectie, die door zijn eigenaar was verwaarloosd. Helaas heeft Tristan het niet gehaald. Maar dit incident zorgde er wel voor dat nog eens twaalf verwaarloosde familieleden van Tristan zijn gered uit de ellende. Tegen de eigenaar is aangifte gedaan.

Tristan
Dood Tristan leidt tot redding twaalf verwaarloosde katten | Foto: Facebookpagina Zwerfkat in Nood

Buurtgenoten in Holsbeek, bij Leuven, zagen het witte katertje Tristan geregeld lopen. Het viel hen op dat het dier een grote open wond op zijn kop had die steeds groter werd. Zij spraken hier Tristans eigenaar herhaaldelijk op aan, maar die vond het niet nodig een dierenarts in te schakelen.

Uitrusten

Totdat een buurtbewoner het niet meer aan kon zien en een melding deed bij Zwerfkat in Nood, een Belgische vereniging zonder winstoogmerk (VZW) die zich inzet voor zwerfkatten. Het was de vrijwilligers meteen duidelijk hoe urgent de situatie was en ze haastten zich naar Holsbeek om Tristan op te halen.

Toen zij het arme dier zagen, schrokken ze enorm. Hij had een groot gapend gat in zijn kopje waar ooit een oor zat, een oog hing op half zeven en hij was erg mager en vervuild. Zijn toestand was kritisch en er moest direct iets gebeuren, mogelijk een operatie. Dus gingen ze direct naar de dierenarts met hem. Het is heel bijzonder hoe zo’n diertje dat zo lang zó slecht behandeld is, nog mensen vertrouwt. Want zodra hij in de auto zat, ontspande hij. Een woordvoerder van Zwerfkat in Nood:

“Hij had alleen maar oog voor het eten. Hij schrokte de maaltijd naar binnen en genoot van de warmte in de auto. Hij rolde zich lekker op na het eten om weg te soezen. Alsof hij wilde zeggen: Nu kan ik uitrusten.”

Tristan kampte volgens de dierenarts waarschijnlijk met oorkanker maar het kon ook een ernstige infectie zijn. Aan de vrijwilligers werd de moeilijke keuze voorgelegd: inslapen of oplappen en onderzoeken of het inderdaad kanker was. Daar hoefden ze niet lang over na te denken:

“We kozen voor het laatste. Weet je waarom? Eindelijk kreeg hij hulp, eindelijk was er zorg, hij leek er zichtbaar van te genieten. DAT wilden we hem sowieso meegeven.”

Tristan werd met liefde verzorgd bij dierenartsenpraktijk Hulsterheide in Tessenderlo. Hij werd gewassen, kreeg medicijnen en een heerlijk plekje onder een warmtelamp. De vrijwilligers op Facebook:

“Weet je? Als je zo diep zit, zoveel ellende hebt meegemaakt, zoveel ontberingen hebt doorstaan, honger en kou hebt geleden, terwijl je baasje toekeek en zijn handen van je aftrok. Dan gun je bij de slechtste uitkomst zo’n dier een waardig afscheid, een lekker schoon vachtje, vol buikje en warmte. Dan kun je loslaten.”

Bergafwaarts

Het resultaat van het onderzoek was goed: geen kanker. De vrijwilligers sprongen een gat in de lucht. Het zag ernaar uit dat Tristan een mooie, nieuwe toekomst stond te wachten. Bij de dierenarts ontpopte hij zich, naast smulpaap, tot een echte kroeldoos. Geen genoeg kon hij krijgen van de aandacht van de assistentes.

Tristan
Tristan | Foto: Facebookpagina Zwerfkat in Nood

Toch moest Tristan onder het mes: de dierenarts verwijderde het ontstoken oogje en naaide het gat dicht waar zijn oor zat. Maar dat bleek uiteindelijk nog het minst erge waar Tristan last van had. Het ging helaas na de operatie snel bergafwaarts met hem. Hij kreeg een dikke buik en ademde moeizaam. Hij testte positief op FIP, een dodelijke ziekte die katten vaak al bij zich dragen en door verminderde weerstand ineens kan worden getriggerd. Er was geen redden meer aan. De vrijwilligers waren er kapot van.

“We zijn verdrietig, boos en voelen ons zo machteloos. Tristan had een baasje en was meerdere keren aangesproken op het feit dat zijn kat ziek was. Maar hij deed niets, niemand deed iets. Verwaarlozing in de hoogste graad. Dat maakt ons woedend.”

Tristan
Rust zacht Tristan | Foto: Facebookpagina Zwerfkat in Nood

Nog twaalf katten

Tristan kreeg een individuele crematie en een urntje dat Facebookvolger Carla hem had geschonken. Zo kreeg hij in ieder geval de aandacht die hij in zijn leven had gemist. En de eigenaar? Die liet het allemaal koud. Hij bleek zelfs nóg twaalf verwaarloosde, hongerige katten te hebben, die hij liever kwijt dan rijk was. Dus toog Zwerfkat in Nood met een paar auto’s vol met vangkooien naar Holsbeek, om de arme drommels te vangen. Inmiddels zijn er al 8 in de kooien gelopen. Zouden ze beseffen dat het geen gevangenis is die kooi, maar juist een stapje naar bevrijding? De komende weken mogen ze bijkomen en opknappen op verschillende opvanglocaties.

Tristan
Een van de geredde katten | Foto: Facebookpagina Zwerfkat in Nood

Aangifte

Het is heel triest dat er voor Tristan geen mooie toekomst was weggelegd, maar voor zijn familie ziet het er nu in ieder geval rooskleurig uit. Maar het had ook heel anders kunnen aflopen. Zwerfkat in Nood wil het er dan ook niet bij laten zitten. Ze hebben aangifte gedaan tegen de eigenaar: “We krijgen Tristan niet meer terug, maar we willen wel gerechtigheid en daar zijn we sowieso mee bezig.”

Zwerfkat in Nood is een kleine organisatie met weinig middelen. Wilt u hen helpen om de familie van Tristan op te vangen? Dan kun je een donatie doen via hun webpagina.

Bron:

©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel