Dolfijnen kunnen elkaar herkennen zonder elkaar te zien of te horen. Dat doen zij aan de hand van de smaak van hun urine. Dat ontdekten onderzoekers van de universiteit van St. Andrews in Schotland. Het unieke smaaksysteem van dolfijnen maakt dat zij in staat zijn om via hun urine en andere uitscheidingen vrienden en familieleden te herkennen.

urine
Dolfijnen herkennen elkaar aan de smaak van hun urine| Foto: Pixabay

De onderzoekers ontdekten dit naar aanleiding van een proef. Door de dolfijnen bloot te stellen aan urinemonsters van verschillende dieren, ontdekten de onderzoekers dat zij veel geïnteresseerder waren in dieren die ze herkenden. “Dolfijnen onderzochten de urinemonsters langer als ze afkomstig waren van voor hun bekende dieren”, aldus hoofdauteur prof. Vincent Janik.

Andere smaakbeleving

De dolfijnen die meededen in het onderzoek, waren afkomstig uit de Dolphin Quest-resorts in Hawai en Bermuda. De zeezoogdieren leven in natuurlijk zeewater en in hun sociale groepen. Hierdoor waren ze ideaal om te bestuderen. Vanwege de bevinding denken de onderzoekers dat dolfijnen een andere smaakbeleving hebben dan andere zoogdieren.

Volgens onderzoeker Janik hebben dolfijnen ongewone sensorische cellen op hun tong die waarschijnlijk betrokken zijn bij deze detectie van individuele smaken van andere dieren. “We weten nog steeds heel weinig over hoe de smaakzin bij dolfijnen werkt”, zegt hij.

Bron:

©AnimalsToday.nl Annebelle Nooteboom