Papegaaiduikers op weg naar Groot-Brittannië hebben het zwaar te verduren gehad door de recente stormen in de Golf van Biskaje. In de afgelopen weken zijn al 35 geringde papegaaiduikers dood aangetroffen aan de kusten van Frankrijk en Spanje, terwijl er normaliter zo’n 2 à 3 papegaaiduikers worden gevonden.

papegaaiduikers
Papegaaiduiker | ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

De aangetroffen papegaaiduikers kwamen voornamelijk uit West-Wales, Noord-Schotland en van de Orkney- en de Shetlandeilanden. De vogels vliegen voor aanvang van de winter richting de Atlantische oceaan om aan het eind van de winter via de Golf van Biskaje terug te keren naar hun broedkolonies in Groot-Brittannië. Hoewel het er pas naar uitzag dat de Britse papegaaiduikers de winter goed waren doorgekomen, blijken de recente stormen te veel voor ze te zijn geweest.

Een medewerker van de BTO (British Trust for Ornithology) verwacht dat het aantal meldingen over dode aangespoelde papegaaiduikers in de komende weken nog zal stijgen. Daarnaast zullen er ook veel vogels overleden zijn die niet worden gevonden. Vrijwilligers van de BTO ringen jaarlijks miljoenen vogels, zodat gebeurtenissen zoals deze in kaart kunnen worden gebracht.

De stormen voor de Franse kust hebben niet alleen het leven gekost aan papegaaiduikers, maar ook aan zeer veel andere vogels.

Bron ©PiepVandaag.nl Nynke van Dijk