De Spaanse regeringspartijen kunnen het maar niet eens worden over de nieuwe dierenbeschermingswet. In de wet zijn reglementen opgenomen voor de bescherming van jachthonden. Maar de socialistische partij PSOE trekt zich onder druk van de jachtlobby terug en wil jachthonden uit de wet halen. Hierdoor dreigt de wet in het water te vallen.

jachthonden
Discussie over jachthonden legt Spaanse dierenbeschermingswet opnieuw stil | Foto: Pixabay

Afgelopen maandag en dinsdag kwamen PSOE en Podemos bij elkaar om te onderhandelen over de nieuwe dierenbeschermingswet. De partijen konden geen overeenkomst bereiken over de opname van jachthonden in de wet. Maar woensdagochtend was er opeens een akkoord. De PSOE gaf toe: jachthonden zouden alsnog in de wet worden opgenomen. Enkele uren later meldde de PSOE dat ze het akkoord niet langer steunden. Vandaag zijn er weer onderhandelingen. Zal de PSOE de eerste nationale dierenbeschermingswet van Spanje mogelijk maken? Of zal het achter de jagers staan, en dus achter de dood van meer dan 50.000 galgo’s en podenco’s per jaar?

Jachtlobby

Het is een opmerkelijke situatie: de PSOE en Podemos presenteerden samen deze dierenbeschermingswet aan de ministerraad, die deze vervolgens goedkeurde. Toen de jachtlobby begon te dreigen dat de socialisten deelstaatsverkiezingen konden verliezen door deze zet, trokken ze zich terug. Jagers framen het wetsvoorstel als een aanval op het plattenlandsleven van Spanje. En die dreiging werd realiteit in de verkiezingen van Andalusië eerder dit jaar: de socialisten verloren dramatisch; de rechtse conservatieve PP won met een absolute meerderheid. Maite van Gerwen, Directeur van CAS International:

“Het is ontzettend jammer dat de PSOE bezwijkt onder de druk van de jachtlobby en haar eigen voorstel zo om zeep helpt. Voor alle andere dieren die onder de wet zouden vallen betekent dit ook dat zij geen extra bescherming krijgen en er dus sprake blijft van onbestrafte dierenmishandeling in Spanje.”

Andere dieren

Spanje kent nog geen nationale dierenbeschermingswet. Het inwerktreden van deze wet is daarom historisch. De wet voert een non-euthanasie-beleid in – alleen gezelschapsdieren mogen om gezondheidsredenen afgemaakt worden. Er komt een einde aan circussen met wilde dieren en dierentuinen en dolfinaria worden omgezet tot natuurreservaten. Daarnaast komt er een verbod op hanengevechten en de verkoop van honden, katten en fretten in dierenwinkels.

#GNvdD: Spanje stap dichterbij nationale dierenwelzijnswet

Amendement

In september diende de PSOE een amendement in om jachthonden uit de wet te halen. CAS international, AnimaNaturalis en andere Spaanse dierenwelzijnsorganisaties vragen sindsdien om het intrekken van het amendement. Dit laat de deur open voor het mishandelen, doden en in de steek laten van puppy’s en gezonde volwassen honden.

Wereld Galgo Dag: 50.000 jachthonden wacht gruwelijk lot in Spanje

Gedurende meer dan twee jaar hebben CAS en AnimaNaturalis de omstandigheden waarin jachthonden leven gedocumenteerd. De organisaties voerden ook actie om een einde te maken aan de misstanden. Afgelopen maandag nog protesteerden ze in Madrid, tegenover het Congres van Afgevaardigden. Diverse dierenbeschermers met maskers van regeringsleiders droegen een dode galgo die symbool stond voor de 50.000 jachthonden die jaarlijks in februari gedumpt en gedood worden door jagers. De hond was overreden en werd langs de weg gevonden. Veel gedumpte jachthonden komen zo aan hun einde.

Tot slot, CAS en AnimaNaturalis zijn een petitie gestart om een einde te vragen van de misstanden in de jachtsector. Teken de petitie hier!

Bron:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer