Nederlandse dierproefnemers zijn gestart met het gebruik van lama’s als proefdier. De Centrale Commissie Dierproeven heeft in oktober een dierproef goedgekeurd waarbij 50 lama’s worden geïnjecteerd met stoffen om antilichamen uit het bloed te isoleren.

lama's
Nu ook dierproeven op lama’s in Nederland | Foto: Pixabay

Robert Molenaar van Animal Rights:

“De lama’s worden ziek gemaakt. Ze hebben last van spierstijfheid, jeuk, koorts en verminderde eetlust. Na afloop van de testen worden de proefdieren gedood.”

Dierproeven achter gesloten deuren

Aangezien het om een geanonimiseerde vergunning gaat is het onduidelijk op welke locatie deze dierproeven worden uitgevoerd. Animal Rights wil dat de vergunning en achterliggende stukken openbaar gemaakt worden. Molenaar:

“Je ziet dat dierproeven nog altijd plaatsvinden achter gesloten deuren. Er is ook amper mogelijkheid om beroep aan te tekenen tegen deze experimenten. Nu zijn lama’s weer de dupe. Wanneer houdt het op?”

Wereldwijd wordt het aantal dieren dat jaarlijks gebruikt wordt in dierproeven geschat op 115 miljoen, waarvan 12 miljoen dieren in Europa. In Nederland worden op jaarbasis ruim een half miljoen dierproeven uitgevoerd en in België eveneens een half miljoen, waarvan ruim 245.000 in Vlaanderen. Het gros van de proefdieren wordt gebruikt voor onderzoek in het kader van kennis over het menselijk lichaam en menselijke aandoeningen. Onderzoekers kunnen voor hun proeven beschikken over een uitgebreid assortiment aan ‘diermodellen’ voor alle mogelijke onderzoeksdoelen.

Bron:

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer

Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.