Dierenmishandeling wordt bij wet een federaal misdrijf als het aan het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden ligt. Het Lagerhuis van het Congres stemde deze week unaniem voor een wetsvoorstel waarbij dierenmishandeling een straf kan opleveren tot maar liefst 7 jaar cel. Een federaal misdrijf houdt ook in dat dat een dierenbeul zijn staf niet meer kan ontlopen door naar een andere staat binnen de VS te verkassen.

federaal misdrijf
Dierenmishandeling wordt federaal misdrijf in VS | Foto: publiek domein

De wet noemen we graag bij naam en heet de Preventing Animal Cruelty and Torture Act. Het wetsvoorstel geldt voor alle soorten dierenmishandeling, onder meer het ‘voor de lol’ martelen van dieren, maar ook het organiseren van hondengevechten en opzettelijke verwaarlozing. Dierenbeulen kunnen dankzij de nieuwe wet keihard gestraft worden en tot 7 jaar cel krijgen.

Federaal misdrijf geldt overal

Dierenmishandelaars ontlopen hun straf ook niet meer wanneer ze elders in de VS gaan wonen, want federale wetgeving geldt voor alle Amerikaanse staten. Tot op heden is wetgeving over dierenwelzijn per staat geregeld en wat in de ene staat gebeurt hoeft in een andere niet bestraft te worden. Dit wetsvoorstel is gelijke monniken, gelijke kappen: overal in de VS dezelfde zware straf voor hetzelfde ernstige vergrijp, zonder invloed van state borders.

Sinds 2014 beschouwen alle Amerikaanse staten dierenmishandeling als een misdrijf, maar de wetgeving was nog niet federaal. Ook de FBI behandelde dierenbeulen al sinds 2016 als misdadigers.
.

Dierenmishandeling nu misdrijf in alle 50 Amerikaanse staten

.
Het wetsvoorstel is een uitbreiding van een federale wet uit 2010 die het verspreiden verbiedt van ‘crush video’s’, waarin bepaalde types een erotisch genoegen lijken te putten uit het pletten van kleine, vooral aaibare beestjes als konijntjes, door erop te gaan staan, al dan niet met naaldhakken. De wet verbood echter alleen de verspreiding van dergelijk beeldmateriaal; voor de misselijkmakende daad zelf was nog geen passende strafmaat.

Wijze les voor Europa

Dat dierenmishandeling een federaal misdrijf wordt in de VS is buitengewoon goed nieuws, al moet na het Huis van Afgevaardigden het Congres er ook nog mee instemmen. Enige zorg is er wel voor bijvoorbeeld minima, die geconfronteerd worden met een keihard bestaan en problemen hebben om hun huisdieren goed te verzorgen. Ook dit kan als dierenmishandeling bestempeld worden en dan zou een helpende hand meer op zijn plaats zijn dan een keiharde straf. In alle andere gevallen kunnen de straffen voor dierenmishandeling ons niet hoog genoeg zijn. Wat dat betreft kan Europa, ons land incluis, hieruit een wijze les trekken.
.

  • Lees ook:

Karen’s blog: Als iemand jouw dier doodt 60 uur schoffelen

.
Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel