De 38-jarige Venezolaanse dierenarts Andres Lopez Elorza wordt verdacht van het injecteren van implantaten met vloeibare heroïne in puppy’s, om deze zo per vliegtuig van Colombia naar de VS te smokkelen. Na een inval door de politie in zijn kliniek in 2005 is de man naar Spanje gevlucht. Inmiddels is hij opgepakt en uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij vorige week voor de rechtbank verscheen. Hij beweert onschuldig te zijn.

heroïne
Vloeibare heroïne | Foto: ©DEA

Lopez Elorza maakte tussen september 2004 en januari 2005 deel uit van een in Colombia gevestigde drugsbende, die verschillende methoden gebruikte om illegaal heroïne de VS binnen te smokkelen.

Eén van deze manieren was het inzetten van puppy’s al drugskoeriers. Met zijn chirurgische vaardigheden bracht Lopez Elorza de puppy’s onder narcose en plaatste hij implantaten met vloeibare heroïne in de lichaampjes van onder andere Labrador retrievers. Volgens Amerikaanse autoriteiten werden de puppy’s middels commerciële vluchten naar New York City getransporteerd, waar ze vervolgens weer onder het mes gingen om de drugs te verwijderen. Volgens onderzoekers van de zaak is dit proces waarschijnlijk dodelijk voor de puppy’s geweest. Phyllis Taiano, oprichtster van dierenorganisatie Four Paws Sake NYC,  zegt dat narcose levensgevaarlijk is voor puppy’s:

“Puppy’s twee keer in één week tijd onder narcose brengen is erg risicovol. Er kunnen complicaties optreden door de narcose zelf en de kans op infecties is sterk aanwezig. Maar het ergste is nog dat als het pakketje vloeibare heroïne stukgaat in het lichaam van de puppy, de puppy zal overlijden.”

Praktijk in 2005 opgedoekt
In 2005 kwamen de Colombiaanse en Amerikaanse narcoticabrigade de drugsbende op het spoor en werd er een inval gedaan in de dierenkliniek van Lopez Elorza in Medellin, Colombia. Er werden verschillende arrestaties verricht en in de kliniek werden 10 puppy’s aangetroffen, waarvan drie door infecties het niet hebben overleefd. Lopez Elorza wist echter te ontkomen en vluchtte naar Spanje, waar hij wederom als dierenarts aan de slag ging. De Verenigde Staten hebben na zijn ontsnapping een arrestatiebevel uitgevaardigd. De Spaanse politie is hem later op het spoor gekomen en nadat hij een tijdlang zijn uitlevering aan de VS heeft aangevochten is hij vorige week alsnog uitgeleverd. Assistent-officier van justitie Nathan Reilly vertelt:

“Voordat hij het land ontvluchtte was hij al berucht door beschuldigen die rondgingen met betrekking tot zijn aandeel in deze barbaarse handel, waarbij hij van een onbekend aantal puppy’s drugskoeriers maakte door pakketjes met heroïne in hun lichaam te plaatsen.”

Voorlopige hechtenis
Vorige week dinsdag verscheen Lopez Elorza voor het eerst voor de rechtbank in Brooklyn. Hem is het importeren en distrubueren van heroïne in de VS ten laste gelegd. Hij pleitte daarop ‘niet schuldig’. Tijdens de eerste hoorzitting heeft de rechter besloten dat de dierenarts – in afwachting van het proces – in voorlopige hechtenis blijft, zonder kans om vervroegd op borgtocht vrij te komen.
Richard Donoghue, officier van justitie in Brooklyn, zegt:

“Zoals in de aanklacht wordt beweerd is Lopez Elorez niet alleen een drugshandelaar, maar heeft hij ook de belofte van dierenartsen om lijden van dieren te voorkomen verbroken. Honden zijn de beste vriend van de mens en de verdacht staat op het punt te ontdekken dat wij de grootste vijand van drugsdealers zijn.”

Lopez Elorez verschijnt opnieuw voor de rechtbank in juni 2018. Wanneer hij schuldig wordt bevonden hangt hem een gevangenisstraf van tenminste 10 jaar tot levenslang boven het hoofd.

Het lot van de overlevende puppy’s
De zeven puppy’s die in leven zijn gebleven zijn in Colombia gebleven. Donna, een Bassethond, is een van de honden die werd gered. Ze werd geadopteerd door een officier van de Nationale Politie van Colombia (CNP) en zijn familie. Heroina, een rottweiler die ook werd gered, is na haar redding narcoticahond bij de CNP geworden. Naar verluidt zijn inmiddels alle zeven geredde honden overleden.

Bronnen: Daily MailCapital FM KenyaSnopesWNEP ©AnimalsToday Rianne Kingma