Een horde jagers heeft afgelopen week willens en wetens een groep opvangdieren verstoord in Nieuwegein. Zij deden dat door midden tussen de dieren te jagen, zonder zich iets aan te trekken van het verzoek om dat niet te doen. Terwijl de gemeente Nieuwegein weet dat op het betreffende terrein opvangdieren wonen is er toch een jachtvergunning afgegeven.

jagers

Sinds een jaar is Patricia Vergeer bezig met dierenopvang Galecopperpark Sublime, en zij hoopt vanaf volgend jaar een stichting op te richten zodat haar droom werkelijkheid wordt. In Galecopperpark Sublime worden (weide)dieren opgevangen die een moeilijke tijd achter de rug hebben, verwaarloosd of mishandeld zijn. Ze zijn onder meer afkomstig van particulieren, maar er is inmiddels ook een goede samenwerking met de Dierenbescherming. Het terrein waar de dieren vrij rondlopen is 5,3 ha groot en wordt gepacht van de gemeente Nieuwegein.

Op de website van de dierenopvang staat te lezen:

“We zijn bezig met het verwezenlijken van een dierenweide op een prachtig stuk grond met voor elk dier wat wils erop, en waar mensen als gast langs kunnen komen om met de dieren te knuffelen en andere leuke dingen te kunnen doen.”

Om het veld te kunnen pachten is er overleg geweest met de gemeente Nieuwegein, waarbij ook wildbeheer aan de orde is gekomen. Patricia Vergeer vertelt aan PiepVandaag:

“Om het aan het land te komen hebben wij een speciaal traject moeten doorlopen waarbij ons ondernemingsplan ook goedgekeurd moest worden. Tijdens de gesprekken met de gemeente is ons alleen verteld dat Faunabeheer aan nestbeheer van ganzen zou doen tijdens het broedseizoen. Dat er ook gejaagd zou worden is ons nooit verteld.”

jagers

Maar vorige week donderdag werd de rust op het veld van Galecopperpark Sublime plotseling wreed verstoord door het geknal van jachtgeweren. Het bleek dat er 7 jagers tussen de opvangdieren aan het schieten waren, op enkele meters afstand van paarden, ezels, geiten en varkens. Door de herrie is een aantal paarden op hol geslagen, wat ze geen goed heeft gedaan, aldus Patricia Vergeer. De jagers bleken ook niet voor rede vatbaar. Hun houding ten aanzien van de dieren werd op pijnlijke manier duidelijk:

“De jagers waren niet in voor een gesprek en zijn gewoon doorgegaan, nadat ze zeiden ‘maakt niet uit, die dieren zijn toch niks waard dus schade is er ook niet’. Wij hebben politie erbij gehaald, maar die kon helaas niks voor ons doen omdat de jagers een vergunning voor 6 jaar van de gemeente gekregen hebben. Maar ondertussen waren al onze dieren geschrokken en hebben ze de hele ochtend door het land gerend. Ze waren allemaal erg in de stress en 3 van de 15 paarden zijn kreupel. De jagers beweerden echter dat ze al kreupel waren voordat ze begonnen met schieten. En niet alleen het kreupel zijn baart ons zorgen, want de stress kan nog een naar gevolg hebben voor deze, in het verleden al getraumatiseerde dieren. Hun immuunsysteem is al niet zo best en ik denk dat de meeste mensen weten dat stress daarop geen goede invloed heeft.”

We vroegen Patricia ook nog waarop de jagers aan het schieten waren, en volgens haar ging het om fazanten. Pure plezierjacht dus, die niets te maken heeft met faunabeheer. Omdat de gemeente volgens Patricia nooit iets heeft gezegd over het verlenen van vergunningen voor plezierjacht en ze nadrukkelijk geen toestemming geeft daarvoor heeft ze bij de gemeente aan de bel getrokken. Die liet weten vandaag (maandag 24 november) een gesprek aan te gaan met de jagers, maar verder werden er geen toezeggingen gedaan. Wel werd Galecopperpark Sublime verteld niet welkom te zijn bij het gesprek.

jagers

Intussen is Patricia Vergeer bezig met het opzetten van een petitie om de jagers ervan te weerhouden opnieuw schade aan te richten. PiepVandaag volgt deze kwestie op de voet, en zodra de petitie online staat en er meer bekend is over de respons van de gemeente Nieuwegein zullen we erover berichten.

Bron en foto’s: Galecopperpark Sublime/Patricia Vergeer ©PiepVandaag.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.