De dierenambulance Amsterdam luidt de noodklok: “We kunnen niets meer doen tegen het massaal dumpen van dieren. Met de zomervakantie in zicht worden dieren overal in de stad achtergelaten,” aldus René Verhoogt, directeur van de Dierenambulance Amsterdam.

Konijntje - konijnenopvang Amsterdam
Foto: Sjaek via Compfight cc

Vorige week haalde de Dierenambulance al de eerste dieren van straat. Verhoogt:

“Twee dode konijnen die waarschijnlijk nog leefden toen ze werden achtergelaten. Het is een maatschappelijke trend die niet te stoppen is.”

Dierenbescherming Amsterdam zegt dat de laatste jaren vooral veel konijnen de dupe zijn. Eva van Joost, Dierenbescherming:

“Dit soort dieren zijn veel te makkelijk te krijgen, bijvoorbeeld via advertentiesites. De wet- en regelgeving zou moeten worden aangescherpt. Vaak wordt niet beseft hoeveel kosten er verbonden zijn aan huisdieren. Ze worden steeds vaker op straat gezet, omdat de eigenaren geen geld hebben. Het probleem zit vooral in het castreren en steriliseren. Soms worden katten met nesten tegelijk langs het water, bij papierbakken of vuilcontainers achtergelaten.”

Op verzoek van de Dierenbescherming opende Kinderboerderij De Werf vorig jaar een opvangcentrum voor de gedumpte konijnen. Het is de tweede konijnenopvang in Amsterdam en er kunnen in 40 konijnen terecht. PiepVandaag.nl maakte een item hierover samen met RTV Noord Holland.

Amsterdam heeft een groot konijnenprobleem

De dierenambulance haalt echter niet alleen konijnen van de straat. Jaarlijks halen medewerkers zeker zestig reptielen als salamanders, slangen en spinnen op.

“Soms zit de opvang in Amsterdam te vol en moeten we uitwijken naar andere steden”, zegt Verhoogt. “We moeten die gedumpte konijnen en reptielen toch ergens onderbrengen.”

Vorig jaar ging Karen Soeters samen met RTV Noord Holland nog een dag op pad met de dierenambulance Amsterdam.

Zorgen Dierenambulance Amsterdam om minder geld

Bron: Metronieuws.nl ©PiepVandaag.nl