Één keer linksom, twee keer rechts… Welke hond doet het niet? Voorafgaand aan het hondenslaapje draait menig viervoeter zich een slag in de rondte boven zijn mand. Maar waarom?

Honden mand
Foto: Wikimedia Commons

Een rondje Googlen levert, uiteraard, schrikbarende resultaten op. ‘Het zou heel eventueel wel eens kunnen wijzen op een hersentumor’, ‘jouw hond móet dan wel lijden aan een nerveuze vorm van stress’ en ‘overduidelijk een anaalklierontstopping’.

Niets is minder waar.

Dit merkwaardige trekje van de hond neemt ons mee terug in de tijd; wel honderden jaren. De voorouders van onze huisdieren hadden in de prehistorie namelijk geen comfortabele, warme mand tot hun beschikking, maar moesten letterlijk hun eigen mand maken. De doeltreffendste manier om dit te doen was door cirkels te draaien. De draaiende beweging stuwde niet alleen takken en/of sneeuw opzij, maar schrok ook slangen en grote insecten af. Daarnaast zou het draai-ritueel ervoor zorgen dat collega-honden begrepen dat dit een ‘no-go-area’ voor hen was.

Dat onze blaffers niet datzelfde erbarmelijke hondenleven leiden, moge duidelijk zijn, maar hun fossiele overlevingsvaardigheden zijn ze echter nooit verleerd.

Bron ©PiepVandaag.nl Kee Huidekoper