Voor het eerst hebben wetenschappers een aantal kreten vertaald die door gibbons worden gebruikt. De dieren zouden zeker 450 verschillende geluiden maken om bijvoorbeeld roofdieren zoals een adelaar of een luipaard te duiden. Maar ook produceren de dieren speciale geluiden om elkaar te ontmoeten. Dat blijkt uit onderzoek van de Durham University. Voor deze studie volgden de onderzoekers bijna vier maanden lang een groep withandgibbons in het noordoosten van Thailand.

gibbons
Withandgibbon | “White-handed Gibbon Hylobates lar Black 1800px” by Photo by Derek Ramsey (Ram-Man) – Self-photographed. Licensed under CC BY-SA 2.5 via Wikimedia Commons

Het gaat vooral om variaties op reeds bekende apengeluiden, maar de wetenschappers zeggen nu voor het eerst ook verschillende betekenissen te kunnen onderscheiden.

De onderzoekers namen verschillende geluiden op en deze werden vervolgens met behulp van een computer geanalyseerd. Een van de onderzoeksresultaten is dat gibbons soortgenoten voor roofdieren waarschuwen, door woorden te gebruiken. Daarbij ontdekten de onderzoekers woorden die te maken hebben met voortplanting en sociale interacties.

De Withandgibbons zijn “berucht” om hun klanken, maar de dieren produceren ook een aantal zachtere geluiden. Eigenlijk fluisteren ze en dat is precies waar het in dit onderzoek over gaat. Al sinds de jaren ’40 zijn wetenschappers op de hoogte van de fluisterende geluiden die de dieren voortbrengen, maar pas nu, met behulp van nieuwe apparatuur, kunnen deze geluiden ontcijferd worden.

De onderzoekers ontdekten bijvoorbeeld dat het niveau van het zogenaamde fluisteren afhangt van het roofdier dat gezien is. Het idee is dat het de tonen zo laag zijn dat het betreffende roofdier ze niet kan horen. Zo hebben gibbons andere “woorden” voor adelaars, tijgers, luipaarden en pythons. Ook kunnen de dieren onderscheid maken tussen vogels die fysiek erg op elkaar lijken.

Dr. Esther Clarke, een van de hoofdonderzoekers van Durham University:

“Deze dieren zijn buitengewoon vocale wezens en geven ons een unieke kans om de evolutie van complex vocale communicatie te bestuderen bij niet-menselijke primaten.”

Clarke hoopt in de toekomst via deze methode ook de evolutie van de menselijke communicatie te ontdekken.

Bron: AD ©PiepVandaag.nl