Het politiekorps in Ohio wordt getraind in het het herkennen van hondengedrag en de bijbehorende signalen, om zo agressie bij honden op tijd te kunnen herkennen en waar mogelijk te voorkomen. Op deze manier kunnen gevaarlijke situaties en confrontatie met honden beter aangepakt worden.

hondengedrag
Foto: Pixabay

Drie jaar geleden werd pitbull Chesty neergeschoten door een politieagent in Lancaster. Op een woensdagmiddag zat Chesty rustig voor 20 agenten die op dat moment getraind werden om beter om te gaan met agressieve honden. Deze training was een initiatief van Fairfield County Cares (Citizens for Animal Right and Ethical Standards), nadat een andere hond doodgeschoten was door een politieagent uit Lancaster.

Het programma werd geleid door Steffen Baldwin, hoofdagent van het district en oprichter van Dierenbeschermingsorganisatie Animal Cruelty Task Force in Ohio (ACTOH). Baldwin leidde het programma in samenwerking met Gordon Shell, een voormalig martial-art vechter, die tevens erg betrokken is bij dierenbescherming.

Signalen
Het doel van de training is om agenten fysieke signalen van honden te leren herkennen waardoor ze hierop beter kunnen anticiperen met betrekking tot hun eigen handelen. Voorbeelden van signalen die honden kunnen laten zien alvorens over te gaan tot actie zijn de hoogte van de staart (hoe hoger hoe zelfverzekerder, hoe lager hoe angstiger), de stand van de oren (alert, neutraal of angstig), de algemene houding (neutraal of gespannen), het vertonen van stresssignalen (gapen, likken/’tongelen’), en ander ambivalent gedrag.

Vaak worden de signalen die honden afgeven voordat ze agressief gedrag laten zien over het hoofd gezien. Veel mensen herkennen/kennen deze signalen niet en worden daardoor overrompeld wanneer er bij de hond al een grens overschreden is. Honden laten vaak al meerdere signalen zien om te kennen te geven dat ze zich niet fijn voelen in een bepaalde situatie. Afhankelijk van het karakter van de hond kan dit resulteren in angst, al dan niet resulterend in acute of chronische stress, dan wel agressiviteit en een mogelijke aanval.

Agent te dominant
Agenten hebben over het algemeen een autoritaire uitstraling met bijbehorende dominante gedragingen. Honden kunnen hierdoor beïnvloed worden in hun gedrag doordat ze zich sneller bedreigd voelen.  De agenten leren waardoor honden getriggerd kunnen worden en hoe zij in hun eigen gedrag hierop kunnen anticiperen. Het recht aankijken van een hond en over een hond heen leunen kan voor een hond al beangstigend zijn waardoor hij/ zij getriggerd wordt om te reageren (al dan niet door het inzetten van agressie).

pitbull
Foto: the-specious/Flickr

Pitbulls
Pitbulls hebben een reputatie als agressieve en gevaarlijke honden. Volgens Shell en Baldwin zijn Pitbulls een onbegrepen ras. Eigenlijk is een pitbull geen ras, maar eerder een verzamelnaam van verschillende kruisingen. Een pitbull wordt gefokt door het selecteren van kenmerken in andere rassen, zoals een brede kaak en een atletische bouw. De Amerikaanse pitbullterriër, Indiase bullterriër, Amerikaanse staffordshireterriër, staffordshire-bullterriër, dogo argentino, bullterriër en de buldog worden gebruikt om ongeregistreerde raskruisingen mee te maken.

De oorzaak van hun reputatie is misschien eerder te vinden in de opvoeding. Daarnaast trekt het ‘ras’ een bepaalde doelgroep aan die de hond gebruikt als middel om een bepaalde status te creëren. Pitbulls hebben dus de pech van hun uiterlijke kenmerken; hun zachtaardige aard wordt daarbij helaas vaak niet erkend.

Verbod
Van 1993 tot 2008 gold in Nederland de Regeling Agressieve Dieren (RAD, bijgenaamd de Pitbullwet). De RAD verbood het fokken van  pitbullterriërs. Het houden van een pitbull geboren na 1993 werd verboden. Het houden van oudere pitbulls mocht slechts als ze gemuilkorfd waren, kort aangelijnd en gecastreerd. Op grond van uiterlijke kenmerken werd beoordeeld of een hond op een pitbull leek:

  • Een schofthoogte van 35cm tot 50 cm
  • Een krachtig en gespierd uiterlijk
  • Een vierkante kop
  • Kortharig
  • Een spits toelopende staart

Dood om uiterlijk
Een hond met bovenstaande kenmerken werd in beslag genomen, tenzij de hond een geldige FCI-stamboom had (Fédération Cynologique Internationale; een wereldwijd overkoepeld orgaan op het gebied van kynologie). Om zo’n stamboom te krijgen moesten beide ouderdieren een MAG-test (Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag) met positief resultaat hebben afgelegd. Aangezien het niet 100% duidelijk was om wat voor type hond het ging, en het aantal bijtincidenten van 1993 tot 2008 niet is afgenomen, werd de RAD regeling in 2008 weer afgeschaft. Helaas hebben vele honden in deze periode, puur om hun uiterlijke kenmerken, het moeten ontgelden en het leven moeten laten.

hondengedrag
Politiehond in Peru met muilkorf | Foto: AgainErick/Wikimedia

Muilkorf
Nu de Regeling Agressieve Dieren in Nederland van de baan is, zijn gemeenten verantwoordelijk voor de regelgeving om hondenbeten te voorkomen. De gemeentewet en het Wetboek van Strafrecht bieden voldoende mogelijkheden om agressieve honden aan te pakken. Daarom is er geen nieuwe regeling in het leven geroepen voor agressieve dieren. Het staat gemeentes vrij om in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) regels op te nemen omtrent het houden van honden. Zo staan er in de APV artikelen die het mogelijk maken een aanlijn- of muilkorfgebod op te leggen aan ‘gevaarlijke’ honden. De inhoud van de APV kan echter per gemeente verschillen.

Training gunstig effect
Door het geven van een training aan politiekorpsen hoopt Fairfield County Cares dat situaties waarin honden betrokken zijn beter kunnen worden beoordeeld. Door het beter herkennen van signalen en gedrag die de hond laat zien, zal het aantal honden wat gedood wordt in dergelijke situaties af gaan nemen.

Naast dat het voor de hond een positievere uitkomst zal hebben (de hond blijft leven!), kan het ook een gunstig effect hebben voor de agent. Door het huidige digitale tijdperk waarin alles wat we doen makkelijk naar buiten kan worden gebracht door middel van sociale media en andere kanalen, kan het doodschieten van een hond een hoop tumult en ellende met zich meebrengen voor de agent in kwestie.

Volgt Nederland?
Helaas komt het ook in Nederland voor dat honden worden neergeschoten door agenten, op momenten dat er een confrontatie ontstaat. PiepVandaag schreef eerder over Amsterdam, waar een hond was doodgeschoten door een politieagent. Een cursus om de hondenkennis van agenten bij te spijkeren zou dan ook geen overbodige luxe zijn. Een dergelijke cursus wordt momenteel nog niet aangeboden.

Bronnen: dispatch.com, Sophia Vereeniging, sbtinfo.nl ©PiepVandaag.nl Inge van der Heide