Voor het zevende opeenvolgende jaar is een plan om een groot deel van de Zuidelijke IJszee om te vormen tot beschermd zeereservaat gedwarsboomd. China, Rusland en Noorwegen staken een stokje voor het plan, door tegen te stemmen.

zeereservaat
Rosszee | Foto: Baron Reznik/flickr

Het plan werd uitgewerkt door de Convention on the Conservation of Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR), een organisatie die in 1980 werd opgericht om het zeeleven en de natuur in en rond Antarctica te beschermen. In de commissie zitten 25 landen. 22 van die landen stemden vóór het voorstel, drie tegen: Noorwegen, Rusland en China.

Voorstellen van de commissie worden alleen doorgevoerd, wanneer de commissie unaniem vóór deze plannen stemt. Na dagenlange onderhandelingen, die in de Australische stad Hobart – de thuisbasis van de commissie – plaatsvonden,  werd het plan voor het zevende achtereenvolgende jaar van tafel geveegd.

Veilig onderkomen
Door het reservaat in de Zuidelijke IJszee in te stellen, zou visvangst worden verboden in een groot deel van de Weddellzee, Oost-Antartica en delen van het Antarctisch schiereiland. Hierdoor zou het gebied, dat maar liefst 3,2 miljoen vierkante kilometer groot zou zijn, een veilig onderkomen zijn voor onder andere pinguïns, orka’s, zeeluipaarden en blauwe vinvissen.

Ook zou het reservaat volgens experts ook een sleutelrol spelen in de aanpak van klimaatverandering, aangezien de zeeën rondom Antarctica gigantische hoeveelheden CO2 uit de atmosfeer absorberen.

VN
Natuurbeschermingsorganisaties reageren teleurgesteld op het afketsen van het plan. Volgens Greenpeace betekent dit echter niet het einde voor het potentiële reservaat. De Verenigde Naties zullen zich over een nieuw globaal oceaanverdrag buigen, zo meldt Greenpeace op haar website:

“Als dat goedgekeurd wordt, opent dit de deur voor de oprichting van gigantische nieuwe beschermde gebieden die minstens een derde van alle oceanen ter wereld omvatten.”

Volgens Greenpeace is er hoop, omdat maar liefst 22 van de 25 leden vóór het plan om het grootste zeereservaat ter wereld op te richten stemden:

“In bijna eender welk ander politiek forum zou dit genoeg geweest zijn om dit werkelijkheid te laten worden.”

Bron:

©Animals Today Monique van Dijk Armor