De Chileense regering heeft de oprichting van een zogenaamd maritiem park aangekondigd. Het zeereservaat zal zich aan de uiterste zuidkust van het land bevinden in de Golf van Corcovado. Dit gebied is de thuisbasis voor zeldzame walvisachtigen, waaronder de blauwe vinvis, dolfijnen en andere unieke diersoorten zoals pinguïns en zeeleeuwen.

Volcán Corcovado in de Golf van Corcovado
Volcán Corcovado in de Golf van Corcovado | Foto: Lin linao via Wikipedia CC BY-SA 4.0

De Golf van Corcovado heeft een rijkdom aan biodiversiteit. Om die reden is er besloten het gebied bescherming te bieden door middel van de oprichting van het maritieme park Tic Toc Golf van Corcovado. Met een omvang van ruim 1000 vierkante kilometer moet het een vrije doorgang geven aan het mariene leven in het gebied.
.

.
Naar schatting herbergt deze waterpartij ongeveer 10 procent van de wereldpopulatie van blauwe vinvissen. De blauwe vinvis is het grootste dier op aarde en kan groeien tot een lengte van wel 30 meter. Hij voedt zich met krill, dat in grote hoeveelheden aanwezig is in deze tot op heden nog vrijwel ongerepte zone.

blauwe vinvis
Blauwe vinvis | Foto: NOAA/publiek domein

Andere waterfauna dat zich hier bevindt zijn bultruggen, noordse vinvissen en dolfijnen. Ook zijn er veel landdieren te vinden, zoals, kustotters en zeeleeuwen, maar ook zeevogels zoals pinguïns, aalscholvers en fardelas. Minister van Milieu Maisa Rojas:

“Dit is goed nieuws, want dit is een zeer belangrijk gebied dat het leven en het voedsel van de blauwe vinvis beschermt.”

Golf van Corcovado

De Golf van Corcovado is van wereldwijd belang, vanwege zijn geografische locatie. In dit gebied ontstaan twee relevante stromingen. Daarnaast wordt de kustlijn beïnvloed door zeldzame fjord- en kanaalsystemen. De Golf scheidt het Chileense eiland Chiloé van het vasteland. Het archipel was ooit, in de 17e eeuw, een uitvalsbasis van Nederlandse zeerovers die tevergeefs een poging deden het land te koloniseren. De bijzondere vormgeving van het gebied is ontstaan door tektonische platen die hier onder elkaar schuiven. Daardoor is er lang geleden een vulkanische boog ontstaan, die deel uitmaakt van de beroemde Arc of Fire. De Golf van Corcovado is het voorlandbekken van deze boog.
.

.
Vanwege de bijzondere klimatologische en oceanografische omstandigheden biedt de omgeving een unieke variatie in flora en fauna. Grenzend aan het nieuwe maritieme park, bevinden zich verschillende beschermde natuurgebieden op het land. Met de uitbreiding van dit netwerk van beschermde gebieden, boekt Chili een grote vooruitgang omtrent oceaanbehoud.

Bron:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools