Zaterdagavond 9 juli begint het offerfeest wat duurt tot woensdagavond 13 juli. Comité Dierennoodhulp roept mensen op om de komende dagen alert te zijn op mogelijk illegale onverdoofde slachtingen van dieren. Zien mensen levende of dode schapen of geiten in een huis, een schuurtje of andere plek waar deze dieren zich normaliter niet bevinden, bel dan gelijk de politie via 144.

Let op illegale slacht van offerdieren!
Geredde illegale offerschapen Jannes en Moos | Foto: via Comité Dierennoodhulp

Het zelf onverdoofd slachten van schapen, geiten en runderen is verboden, maar gebeurt helaas nog vaak. Alertheid en optreden van mensen kan ervoor zorgen dat de dieren nog op tijd gered worden en naar een opvang gebracht kunnen worden. Vorig jaar werd tijdens het offerfeest een illegale slachterij op het erf van een boer in Gelderland opgerold. Vijf schapen waren al geslacht en 18 schapen stonden op het punt geslacht te worden.

Moos en Jannes

In het dorp Ingen in de Betuwe deed de politie vorig jaar op 21 juli een inval bij een woonhuis en trof daar vijf schapen aan die illegaal onverdoofd geslacht waren. Twee schapen waren nog in leven. Hun hals was al kaalgeschoren ter voorbereiding om hun keel door te snijden.

De oormerken van de schapen waren verwijderd. Om die reden mocht Comité Dierennoodhulp deze schapen ophalen en naar een opvang brengen, waar ze 3 weken in quarantaine gingen om op hun gezondheid gecontroleerd te worden. De schapen Jannes en Moos werden gecastreerd en kregen een fantastisch thuis bij echte dierenvrienden, die samen met hun familie helemaal dol op ze zijn en de schapen voor geen goud meer willen missen.
.

.

Bel 144 bij illegale slacht van offerdieren

Ook dit jaar heeft Comité Dierennoodhulp afspraken kunnen maken met de NVWA en de politie om offerdieren zoals schapen en geiten zonder oormerk op te mogen vangen. Comité Dierennoodhulp is voor de NVWA en de politie in de offerfeest periode 24 uur per dag telefonisch bereikbaar. Dierenvrienden staan de komende dagen weer klaar om na een telefoontje van het Comité te helpen met het vervoer naar de opvangplekken, waar de dieren in quarantaine gaan en door een dierenarts worden gecheckt. Comité Dierennoodhulp wil zo van de illegale slacht geredde dieren het leven schenken waar ze recht op hebben.

Let op illegale slacht van offerdieren!
Geredde illegale offerschapen Jannes en Moos | Foto: via Comité Dierennoodhulp

Voor 2019 werden de door de NVWA van illegale slacht aangetroffen schapen en geiten zonder oormerken op kosten van de verdachte naar het slachthuis gebracht, geslacht en vernietigd. Comité Dierennoodhulp vond dit niet te verteren en is destijds het gesprek met de NVWA aangegaan, wat resulteerde in het mogelijk maken van opvang. Comité Dierennoodhulp hoopt in samenwerking met de politie en de NVWA een sluitende oplossing te hebben gevonden om dieren die onderdeel zijn van strafbare feiten een nieuw leven te gunnen en geven.

Bron: