De gemeenten van Catalonië die wrede stierenfeesten organiseren, geven jaarlijks gezamenlijk een bedrag van 850.000 euro uit voor deze evenementen. Geld dat beter besteed kan worden in urgente behoeftes van de Catalaanse samenleving. 

stierenfeesten
Catalonië geeft 850.000 euro per jaar uit voor stierenfeesten | Foto: Comité Anti Stierenvechten

Het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) en AnimaNaturalis voeren momenteel een diepte-onderzoek uit naar de 180.000 stierenfeesten in Spanje. Met de resultaten van dit onderzoek zullen zij inzicht krijgen in hoeveel geld iedere gemeente uitgeeft per feest. Voor de deelstaat Catalonië is het onderzoek praktisch af.

De meeste gemeenten hebben gereageerd op hun verzoek om ze informatie te verschaffen over de subsidies die zij besteden voor wrede stierenfeesten – dit zijn zij volgens de Spaanse wetgeving verplicht te doen. Met de verkregen informatie komen de dierenwelzijnsorganisaties tot de conclusie dat de Catalaanse gemeenten in totaal 850.000 euro steken in wrede stierenfeesten. 850.000 euro dat niet gebruikt wordt voor zaken waar de Catalaanse samenleving momenteel behoefte aan heeft, zoals onderwijs of gezondheidszorg. Catalonië ondergaat de tweede golf van de pandemie met te weinig middelen. De Catalaanse gemeenten kunnen dit geld veel beter inzetten in ziekenhuizen dan om wrede evenementen met stieren te financieren.

Volgens het onderzoek gaf de gemeente Amposta in 2019 het meeste geld uit voor stierenfeesten: 123.912 euro voor 42 wrede feesten in diverse festiviteiten en wijken. In totaal zijn er 17 stieren gebruikt voor het evenement vuurstier; 7 voor een straatevenement waarbij de stier achternagezeten wordt terwijl het vastzit aan een touw; en 18 voor andere soorten stierenfeesten. De tweede gemeente is Sant Carles de la Rápita, die 68.656 euro uitgaf voor 26 feesten.

stierenfeesten
Foto: Comité Anti Stierenvechten/AnimaNaturalis

Vorige week protesteerden CAS International en AnimaNaturalis in Barcelona tegen deze wrede stierenfeesten. Volgens de organisaties moet er een verbod komen voor de wrede evenementen want ze zijn wreed voor de dieren. En de subsidies moeten stoppen omdat het geld ergens anders hard nodig is. Volgens hun berekeningen kunnen de Catalaanse gemeenten met 850.000 euro het volgende bekostigen: 30 IC-bedden, 34 stuks beademingsapparatuur, het jaarsalaris van 10 artsen en 20 verpleegkundigen; 23.600 coronatests en 467.000 mondkapjes.

Bron: