De Arnhemse rechtbank buigt zich de komende tijd over de zaak die is aangespannen tegen een 52-jarige houder en fokker van koeien vanwege dierenverwaarlozing.

boer voor de rechter
Een Brabantse boer moet zich verantwoorden voor de Arnhemse rechtbank  wegens dierenverwaarlozing | © Jeroen Mentens, Vilda natuurfotografen

Na een melding via Meld Misdaad Anoniem heeft de boer op 21 december 2015 bezoek gekregen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Tijdens deze inspectie werd bij een aantal koeien grote mestvlekken over het hele lijf geconstateerd. Deze vlekken duidden er op dat de ligplaats van de koeien al langere tijd niet is verschoond en dat zij dus geen droge en schone plek hebben om op te liggen. Daarnaast waren sommige stalboxen dusdanig klein dat de koeien deels naar de mestafvoer moesten uitwijken om te kunnen liggen. Op verschillende plekken lag beschimmeld en bedorven voer. Ook stond er een losgebroken kalfje in het voedingsgedeelte.

Een veehouder moet zich aan regels houden om het welzijn en de gezondheid van zijn vee te waarborgen. Zo zijn er eisen voor huisvesting, verzorging, fokken en het scheiden van dieren. De regels zijn opgenomen in de Wet Dieren. In het Besluit houders van dieren staan de regels met betrekking tot de verzorging van dieren opgenomen. Zo moeten de dieren door vakbekwame mensen worden verzorgd, dagelijks worden gecontroleerd en moeten zieke dieren worden afgezonderd in een passend onderkomen met droog strooisel.

Volgens de boer ligt de oorzaak van de door de inspectie geconstateerde overtreding van de welzijns- en gezondheidseisen voor dieren in het feit dat er een waterleiding was gebroken waardoor de mestputten en de stallen zijn volgelopen. Hierdoor zijn de koeien in paniek geraakt en wist er eentje los te breken. Door de flinke regenval heeft de boer de gebroken waterleiding niet opgemerkt. Na de constatering is hij deze direct gaan repareren.
Op 5 april van dit jaar heeft de NVWA een tweede inspectie uitgevoerd na een melding van Friesland Campina. Deze fabrikant wilde geen melk meer van de Brabantse boer afnemen vanwege de staat waarin de koeien verkeren. Een aantal koeien liep op het erf tussen de machines en de materialen. Hierdoor stelde de boer ze bloot aan gevaar, aldus een van de aanklachten. Tijdens deze tweede inspectie werd ook ernstige vervuiling geconstateerd en verrot voedsel aangetroffen.

De boer mag zich nu verantwoorden bij de rechter. Afgelopen donderdag heeft hij tijdens een zitting laten weten dat het welzijn van de dieren hem zeer aan het hart gaat.

“Ik hou van mijn dieren.”

De verdachte erkent dat zijn boerenbedrijf verouderd is. Hij kijkt nu naar de mogelijkheden om zijn bedrijf te moderniseren, maar heeft tot nu toe nog geen stappen ondernomen.

Bron: Brabants Dagblad ©PiepVandaag.nl Lianne Raat