In het Valdeserillas reservaat in Valencia heeft een dierenbeul een kudde Europese bizons aangevallen. Een bizon is onthoofd, drie zijn er vermist en meerdere bizons zijn vergiftigd.

bizon vergiftigd
Europese bizons | Foto: Wikimedia Commons

De kudde Europese bizons was onlangs geherintroduceerd in het Spaanse reservaat. Medewerkers van het reservaat vonden het onthoofde lichaam van het dominante mannetje van de kleine kudde. Volgens de politie zijn de dieren vergiftigd, zodat de daders hun hoofden konden afhakken en verkopen als trofeeën.

Carlos Álamo, manager van het reservaat, merkte dat er iets mis was toen hij bij de dieren ging kijken. De dieren stonden niet alleen in een ander gedeelte van het reservaat dan normaal, maar ze waren bang en renden weg toen hij ze benaderde. Medewerkers van het reservaat dachten dat de gedragsverandering kwam door het hete weer, maar twee dagen later vond Álamo het onthoofde lichaam van bizon Sauron.

Rodolfo Navarro, woordvoerder van het Valdeserillas reservaat:

“We hebben hem Sauron genoemd, naar het karakter van Lord of the Rings, omdat hij de grootste en sterkste was. Hij was een prachtig dier, dat bijna 800 kg woog. Hij was een beetje het symbool van het reservaat”.

Agenten van de Guardia Civil hebben bloed- en vachtmonsters genomen van het dode dier, om te zien of hij was vergiftigd met vlees of water. Er zijn geen patronen of kogels gevonden in het gebied.

Navarro verklaart dat Sauron als het dominante mannetje snel zal zijn bezweken aan het gif, omdat hij als eerste eet en meer eet dan de anderen in de kudde. Verder verklaart hij:

“We denken dat ze zijn hoofd hebben genomen als trofee… Het moet een bende geweest zijn, want iemand kan zo’n gruwelijke daad niet in zijn eentje verrichten. De politie onderzoekt de zaak en het zal moeilijk zijn, maar we hopen dat ze de daders te pakken krijgen”.

Medewerkers van het reservaat zoeken het hele gebied van 365 hectare af, op zoek naar de drie vermiste dieren. Maar de zoektocht kan lang duren, omdat sommige delen alleen per voet te bereiken zijn.

De Europese bizon raakte een eeuw geleden bijna uitgestorven, door habitatverlies. De afgelopen jaren zijn de dieren in Europa weer geherintroduceerd. De 12 bizons in het Valdeserrillas reservaat kwamen vanuit Nederland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk naar Spanje.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor