Buurtbewoners van het stadsdeel de Boswijk in Lelystad maken zich ernstig zorgen om het toenemende aantal dode katten in het Gelderse Diep. Binnen een jaar zijn er al 20 doden katten gevonden. Is er een dierenbeul actief in Lelystad? 

dode katten
Binnen één jaar 20 dode katten gevonden in Boswijk | Foto: Ppubliek domein

In een jaar tijd werden er meer dan 20 katten vermist in de Boswijk in Lelystad. Ook zijn er 20 katten dood teruggevonden in kanaal het Gelderse Diep. Buurtbewoners vermoeden dat de dieren opzettelijk in het water zijn gegooid door een dierenbeul. Echter is hiervoor nog geen bewijs. Tegenover Omroep Flevoland uitten verdrietige en angstige katteneigenaars het gemis van hun geliefde viervoeters. Buurtbewoner Henk Timmerman:

“Mijn kat is ook vermoord.”

Eerste drenkelingen

Vorig jaar werden de eerste dode katten aangetroffen in het water. Toen waarschuwde de politie al voor een mogelijke kattenhater. Er werd destijds namelijk ook een kat met gebroken ribben aangetroffen en een bakje kattenvoer vermengd met glas. Beide langs de waterkant. Wie doet zoiets?

Irma Moes van de plaatselijke dierenambulance bevestigt dat het aantal meldingen van dieren in het water de afgelopen tijd is toegenomen. Moes:

“Eerst kreeg je een keer per twee maanden een melding dat er een dier was verdronken in het Gelderse Diep, maar de afgelopen maand hebben we wel zeven dieren uit het water moeten halen!”

Geen bewijs

Wijkagent Jurion Veenstra liet aan Omroep Flevoland weten dat er tot op heden niet is bewezen dat de katten daadwerkelijk door menselijk toedoen zijn verdronken. Maar omwonenden denken daar heel anders over. Het grote aantal drenkelingen binnen zo´n korte tijd, kan toch bijna geen toeval zijn?

Buurtbewoner Ludo de Rooij:

“Het vermoeden dat er opzet in het spel is, dat is geen vermoeden meer. Dat weten we nu gewoon zeker”

Nieuwe beschoeiing

Buurtbewoners bekritiseren de beschoeiing langs het Gelderse Diep. Door deze constructie hebben in het water gevallen katten geen houvast en kunnen zij onmogelijk het water uit klauteren. Vanwege de vele incidenten heeft de gemeente toegezegd aanpassingen aan te brengen langs de waterkant van het Gelderse Diep. Echter zal het enige tijd duren voordat deze worden uitgevoerd. Daarom vraagt buurtbewoner Ludo de Rooij het bedrijfsleven in Lelystad in de tussentijd alvast met oplossingen te komen om te voorkomen dat er nog meer katten verdrinken.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools