In totaal heeft de strafrechter vorig jaar 393 zaken behandeld waarin de verdachte uiteindelijk is veroordeeld voor dierenleed. In 161 gevallen gingen het om dierenverwaarlozing, in 86 gevallen om dierenmishandeling. Daarnaast waren er 146 veroordelingen voor andere strafbare feiten met dieren, zoals ophitsing.

dierenleed
Bijna 400 veroordelingen voor dierenleed in 2017 | Foto: wseward via Foter.com / CC BY-NC-ND

De rechter kan in Nederland een verwaarlozer of mishandelaar van dieren maximaal drie jaar gevangenisstraf opleggen of een geldboete van € 20.500. De gemiddelde opgelegde straf ligt veel lager. Een boete bedroeg in de periode 2007-2012 gemiddeld € 379, de voorwaardelijke gevangenisstraf gemiddeld 32 dagen en de onvoorwaardelijke gevangenisstraf die slechts 7 keer in 5,5 jaar tijd werd opgelegd 44 dagen. Bij de over 2017 gepubliceerde cijfers staat niet vermeld hoe hoog de gemiddelde straffen waren.

Strafrechter Elianne van Rens heeft vaker zaken waarbij het om dieren gaat:

“Bij verwaarlozing van een dier kijk ik eerst hoe het nu met het dier gaat. Ook kijk ik hoe de verwaarlozing is ontstaan, waarom heeft het dier niet de juiste aandacht gekregen? Dat kan zijn omdat het met de verdachte ook niet goed gaat en dat hij hulp nodig heeft, of omdat de leefomstandigheden slecht zijn. Bij dierenmishandeling is voor mij de grote vraag of de verdachte het dier terug mag krijgen en hoe je voorkomt dat het dier dan weer mishandeld wordt. Als ik daar geen zekerheid over heb, gaat het dier niet meer terug. Goed om te weten is dat het hierbij niet alleen om huisdieren zoals honden en katten gaat, maar bijvoorbeeld ook over boerderijdieren zoals schapen en paarden.”

Vorige week presenteerde minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid een wetsvoorstel dat het mogelijk moet maken om daders van mishandeling en verwaarlozing van dieren een zelfstandig houdverbod van maximaal tien jaar op te leggen.

Op dit moment kennen we het houdverbod alleen als bijzondere voorwaarde bij een voorwaardelijke straf. Houdt de dader zich niet aan dit verbod dan moet hij als nog zijn voorwaardelijk straf uitzitten. Dit kan een gevangenisstraf, taakstraf of een geldboete zijn. Na het uitzitten van zijn straf komt het houdverbod te vervallen en mag de dader gewoon weer dieren houden. Met het wetsvoorstel van de minister is dit straks niet meer mogelijk.

Bron: Rechtspraak.nl ©AnimalsToday.nl Lianne Raat