Een geitje van kinderboerderij Het Neerhof in het Vlaamse Dilbeek is overleden doordat bezoekers haar beschimmeld brood te eten gaven. Het voeren van meegebrachte etenswaren is verboden, maar een gezin had hier geen boodschap aan. Hierdoor is geitje Emma ziek geworden en gestorven.

bezoekers
Bezoekers van een Vlaamse kinderboerderij hebben de dood veroorzaakt van een geitje, door het beschimmeld brood te voeren. Foto ter illustratie | Fotocredit: Blue Dragon Photos Flickr via Compfight cc

De medewerkers van kinderboerderij Het Neerhof zijn verdrietig vanwege het overlijden van geitje Emma. Ze werd slechts vier jaar oud. Dit is extra treurig, omdat haar dood eenvoudig voorkomen had kunnen worden, als bezoekers van de kinderboerderij zich aan de regels hadden gehouden.

Zondag bracht een gezin grote zakken brood mee naar de kinderboerderij. Ann van Roosbroeck, communicatieverantwoordelijke, vertelt aan HLN:

“We maakten hen duidelijk dat ze de dieren niet mochten voederen — en al zeker niet met beschimmeld brood. Maar we werden uitgescholden — ook toen ze het alsnog probeerden en we hen opnieuw tegenhielden.”

Tot twee keer toe zijn de bezoekers tegengehouden, maar voor zij vertrokken hebben ze blijkbaar toch hun broodzakken leeg gegooid. Dit ontdekten de medewerkers op een later moment:

“Daags nadien zagen we dat al het brood toch in de weide lag. Ze hebben het dus alsnog over de omheining gegooid… Emma bleek enorm ziek te zijn. We hebben haar in de stal onder een warmtelamp gelegd en haar buik gemasseerd. De veearts heeft haar nog enkele spuitjes gegeven, maar ze kon niet meer op haar eigen poten staan. Dinsdagochtend konden we enkel nog vaststellen dat ze overleden was…”

Dieren beschermen tegen bezoekers
Het is niet de eerste keer dat een geitje op de betreffende kinderboerderij sterft, door toedoen van bezoekers. Uit autopsie op een geitje dat afgelopen zomer overleed, bleek ook dat beschimmeld brood de doodsoorzaak was.

Het Neerhof roept daarom met klem op:

“Stop alstublieft met onze dieren zomaar te voederen.”

Ann:

“Het staat aan de ingang van onze boerderij vermeld — in vier talen — dat er niet gevoederd mag worden. Er staan zelfs pictogrammen en tekeningen naast. Maar toch blijven de mensen het doen. Planckendael en Plopsaland hebben hun kinderboerderijen uit wanhoop al gesloten en op een Europese bijeenkomst in Bremen hoorden we van andere kinderboerderijen dat wij zeker niet de enige zijn. Ik ben ervan overtuigd dat mensen dit met goede bedoelingen doen, maar je doet er meer kwaad mee.”

Eetschema’s
Het Neerhof zorgt ervoor dat de dieren op de kinderboerderij uitgebalanceerde, biologische voeding krijgen, met niet te veel suikers. Ann legt uit:

“Brood is een bereid product. De geitjes eten bijvoorbeeld wel graan, maar niet de andere ingrediënten van brood. Bovendien zwelt het brood op in hun maag wanneer ze drinken. We geven enkel onze kippen uitgedroogd en verkruimeld brood.”

Desondanks weten bezoekers dieren toch geregeld meegebracht voedsel als brood, wortels en appels toe te stoppen.

“Onze ezel staat er hier zo al enorm dik bij, gewoon door wat mensen hem toch nog geven. Spreek ons altijd aan voor je de dieren wil voederen, want anders is het altijd te laat.”

De kinderboerderij biedt nota bene voermomenten aan voor bezoekers die het leuk vinden de dieren eten te geven. Hiervoor kan men zich inschrijven.

Geen incident
Kortgeleden overleden ook bij een kinderboerderij in Brussel, Le Ferme Nos Pilifs, twee geitjes, doordat bezoekers ze verkeerd voedsel gaven. Thelma en Coline werden ziek nadat ze chocola, chips en bedorven sla hadden gekregen. Beide dieren overleden in een week tijd. Ook hier lapten bezoekers het voerverbod aan hun laars en werd niet naar de medewerkers geluisterd.

Bron:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde