In de Belgische provincie Luik hebben onbekenden een bever aan een boom genageld. Naast de bever hing een papier met de bizarre boodschap dat de bevers verantwoordelijk houdt voor de overstromingen eerder dit jaar.

bever
Bever aan boom genageld door onbekenden in België | Foto: Pixabay

Gruwelijke vondst

De bever werd gevonden door voorbijgangers. Het dier was vastgenageld aan een boom in de Avenue des Trois Couronnes in Esneux. De gemeente ligt aan de oevers van de Ourthe en werd afgelopen zomer zwaar getroffen door de overstromingen, die in België aan meer dan veertig mensen het leven kostte. Op het pamflet dat naast de bever was gehangen, schrijft de dader dan hij “klaar is met de bevers die overal schade aanrichten”. Volgens de dader knagen bevers duizenden bomen af die door de overstromingen zijn meegespoeld. “Ze veroorzaakten dammen die de tsunami’s teweeg brachten, of raakten ingestorte huizen, met doden tot gevolg. We moeten het ongedierte elimineren”, zo luidt de tekst op het pamflet.

Geschokt

Pauline Godin, wethouder van Milieu en Dierenwelzijn in Esneux, is geschokt. Ze vindt het ongelooflijk dat mensen denken dat de schuld van de overstromingen bij de bevers ligt, terwijl we allemaal weten dat het menselijke activiteiten zijn die klimaatverandering veroorzaken en dat de natuur door ons vernietigd wordt. Daarnaast geeft ze aan dat bevers heel belangrijk zijn voor de biodiversiteit. Godin:

“We hebben ze nodig. Als er een schakel in de keten van de biodiversiteit verdwijnt, is de keten kapot.”

Klimaatverandering

Dat de bevers niet verantwoordelijk zijn geweest voor de verwoestende overstromingen wordt ook benadrukt door Jan Nyssen, fysisch geograaf aan de Universiteit Gent. Hij geeft aan dat in die dagen van de overstromingen een uitzonderlijke hoeveelheid neerslag is gevallen, wat gemiddeld eens in de 400 jaar voorkomt. Uit onderzoek kan zelfs geconcludeerd worden dat bevers de overstromingen eerder tegengaan. Mensen zijn op zoek naar een schuldige, maar de reden ligt bij het veranderen van het klimaat en dat betekent uiteindelijk dat wij zelf de schuldigen zijn.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop