De Indonesische dierentuin Bandung Zoo is regelmatig negatief in het nieuws. En ook nu weer is er gruwelijk nieuws over deze dierentuin naar buiten gekomen. Confronterende opnames, gemaakt in de Bandung Zoo, tonen graatmagere beren die de bezoekers smeken om voedsel.

Bandung Zoo
Bedelende beren in Bandung Zoo | Foto: screenshot video Scorpion Wildlife Trade Monitoring Group/YouTube

Het is een hartverscheurend gezicht: beren die met hun laatste krachten proberen bezoekers te bewegen wat eten naar hen toe te gooien. De beren zijn uitgemergeld, de ribben steken uit, de dieren zijn werkelijk vel over been en ijsberen rusteloos door hun kale, vieze verblijf. Een van de beren maakt een schommelende beweging, dit heen en weer schommelen wijst op ‘zoochosis’, een door gevangenschap veroorzaakte aandoening.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Petities
Via de website van dierenwelzijnsorganisatie PETA kun je een petitie tekenen om te proberen deze dierentuin te laten sluiten. Dierentuinen in Indonesië worden sowieso vaak slecht onderhouden. Zo stierf eerder dit jaar in de Surabaya Zoo nog een zeldzame Sumatraanse tijger. Maar Bandung Zoo is inmiddels berucht en deze uitgehongerde beren zijn niet de eerste slachtoffers. Vorig jaar overleed de Sumatraanse olifant Yani in Bandung Zoo door verwaarlozing, ze stierf alleen in haar vuile, verroeste kooi. Yani zou een week lang zonder enige verzorging hebben geleden voordat zij uiteindelijk haar laatste adem uitblies. Yani was bedekt met blauwe plekken en de tranen rolden haar over de wangen.

Laat deze dieren niet in de steek en help mee om deze dierentuin zo snel mogelijk te sluiten. Teken daarom de petitie om Bandung Zoo gesloten te krijgen. Er is ook een petitie tegen Surabaya Zoo. Deze vind je hier.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Bron: PETA ©AnimalsToday.nl Lydia Zittema