De blauwvintonijn wordt met uitsterven bedreigd. Desondanks wordt de roofvis nog veel gegeten. Een van de vangstgebieden is nabij het Italiaanse eiland Sardinië, waar organisatie Animal Equality undercoverbeelden maakte van de manier waarop de blauwvintonijn wordt geslacht.

tonijnslacht

Eind mei begint het paaiseizoen van de tonijn. Als de vis op weg is naar zijn paaigrond, wordt hij gedwongen te zwemmen door een systeem van netten, de zogenaamde tonnara-netten, die leiden naar een ingesloten gebied. Gedesoriënteerd begint het dier een wanhopige en hopeloze zoektocht naar een uitweg.

Aangekomen in de ‘killing zone’ worden de tonijnen langzaam naar het wateroppervlak geduwd. Ze worden geslagen en gestoken met harpoenen terwijl de een na de ander stikt en sterft. Dit hele proces is ontzettend stressvol en pijnlijk en doet qua wreedheid denken aan de afschuwelijke beelden die we vanuit Taiji zien.

Zodra de tonijnen op het land aankomen, worden ze opgehangen aan haken en de lichaamsdelen, die niet voor menselijke consumptie bestemd zijn, worden verwijderd.

Bekijk hieronder de schokkende beelden van de tonijnvisserij: 

Bron ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen