Hoewel de BBC bekend is om prachtige natuurdocumentaires, waarin veel bewustzijn wordt getoond met betrekking tot bedreigde diersoorten en milieuproblematiek, lijkt er iets mis te zijn met de nieuwe dramaserie ‘Our Zoo’. Animal Defenders International (ADI) heeft aan de bel getrokken, omdat de dieren die in de serie gebruikt worden op onethische wijze getraind zijn.

BBC

De serie wordt door BBC1 op woensdagavond uitgezonden en gaat over een excentrieke familie die na de Eerste Wereldoorlog tegen de zin in van plaatsgenoten een dierentuin wil opzetten, de voorloper van de welbekende Chester Zoo. De dieren die in Our Zoo gebruikt worden zijn geleverd door het bedrijf ‘Amazing Animals’, gespecialiseerd in getrainde (wilde) dieren voor media- en entertainmentdoeleinden. In de serie zijn onder meer pinguïns, een kameel, een aap, een slang, een beer en een pelikaan ingezet.

Volgens ADI hebben ze in het geheim achter de schermen kunnen kijken en filmen bij de leverancier van de dieren en waargenomen dat de ze getraind worden onder barre omstandigheden. Om ze geschikt te maken voor de entertainmentindustrie worden de dieren tegen hun karakter in gedwongen tot het eindeloos herhalen van onnatuurlijke handelingen.

Maar volgens de makers van Our Zoo hebben ze het welzijn van de dieren juist hoog in het vaandel gehad:

“Tijdens de ontwikkeling en productie van de serie hebben we er alle zorg aan besteed dat de dieren beschermd werden en hoe ieder individueel dier verzorgd moest worden. We hebben ons aan de regels van de RSPCA gehouden met betrekking tot dieren die ingezet worden voor entertainmentdoeleinden, waaronder een passende leefomgeving, hun voedsel, het transport, en de behoefte om natuurlijk gedrag te kunnen vertonen. Ze zijn beschermd geweest tegen pijn, lijden, verwondingen en ziekte.”

Animal Defenders International reageert hierop in The Huffington Post:

“Zoals de BBC zelf heeft geleerd van haar natuurseries, weten we hoe ongelofelijk complex de dierenwereld in elkaar zit. Om dieren bloot te stellen aan een bestaan waarin ze moeten optreden voor entertainmentdoeleinden is een farce. Dit is geen leven voor wilde dieren.”

We staan er misschien niet altijd bij stil, maar iedere reclame of film waarin wilde dieren voorkomen heeft gebruik gemaakt van een bedrijf waar men veel geld verdient met het trainen van deze dieren. Daarin verschillen deze ondernemingen in niets van circussen, waarvan we weten dat het vaak slecht gesteld is met het dierenwelzijn. Een oplettende consument en televisiekijker kan dus iets doen, door de producten die met wilde dieren worden aangeprezen niet te kopen, en te klagen bij omroepen die entertainment met dieren uitzenden.

Bron: Huffington Post ©PiepVandaag.nl Bart van Riel