Het prachtige luipaard Bakari gaat op 3 november op reis naar Zuid-Afrika, op weg naar een beter leven, naar het land waar hij eigenlijk thuishoort.

Bakari
Bakari gaat op reis naar LIONSROCK | © VIER VOETERS, Marieke Akse

Op 3 november is het zover. Dan loopt luipaard Bakari voor de laatste keer de transportkist in bij zijn verblijf in het Friese FELIDA. Via Schiphol vertrekt hij naar LIONSROCK, het VIER VOETERS opvangcentrum voor grote katachtigen in Zuid-Afrika. Voorlopig is Bakari het laatste dier dat FELIDA kan verruilen voor het zonnige Zuid-Afrika. Daar hebben zeven leeuwen en zes tijgers uit Nederland al ervaren hoeveel mooier het leven kan zijn, met de wind in hun manen, de zon die hun vachten streelt, bomen die voor schaduw zorgen en water voor een verkoelend bad. Na alles wat de dieren hebben meegemaakt, kunnen ze in LIONSROCK zijn zoals ze horen te zijn.

Fotowelp
Luipaard Bakari heeft in zijn bijna 7 jaar al veel meegemaakt. Hij werd geboren in Duitsland, waar hij in eerste instantie werd misbruikt als ‘fotowelp’ en uiteindelijk werd afgedankt. Vervolgens kwam hij naar het voormalige Pantera in Nijeberkoop, waar hij door omstandigheden geen optimale zorg kreeg. Toen VIER VOETERS de opvang overnam en het FELIDA noemde, de verblijven verbeterde en de juiste zorg toepaste is er veel voor hem verbeterd. Maar één ding kunnen we hem in Friesland niet geven: meer ruimte. En dit heeft hij dringend nodig! In LIONSROCK, ons reservaat voor grote katachtigen in Zuid-Afrika, wacht een groot, natuurlijk verblijf op hem. Dit verblijf is ongeveer 100 keer groter dan zijn huidige verblijf!

Het nieuwe verblijf
Samen met donateurs en adoptie-ouders zorgt VIER VOETERS ervoor dat Bakari nog jaren in Zuid-Afrika kan rennen over de uitgestrekte grasvlaktes, klimmen in bomen en zich kan verstoppen tussen bosjes en struiken. Zijn nieuwe verblijf wordt een groot, natuurlijk verblijf vol bomen, water, hoog gras en verstopplekjes. Hier kan hij leven zoals een luipaard betaamt, en ondertussen genieten van de Afrikaanse zon. Én hij zal voor het eerst in zijn leven zijn soortgenoten zien, want naast zijn verblijf wonen nog twee luipaarden!

Voorbereiding op de reis
Om Bakari voor te bereiden op zijn lange reis, zijn we al met hem aan het trainen.

We leren hem om zelf zijn transportkist in te lopen. Als hij dit op de dag van transport ook doet, hoeft hij niet onder narcose gebracht te worden. Dit zorgt ervoor dat hij zijn reis minder stressvol begint, en dit is natuurlijk beter voor hem. Om de reis nog prettiger voor hem te maken, gaat zijn favoriete verzorgster Erin met hem mee. We hebben Bakari leren kennen als een zeer intelligent, leergierig en speels dier. We zijn gek op hem en zullen hem vreselijk missen. Maar in Zuid-Afrika wacht zijn definitieve thuis.

Over opvangcentrum FELIDA en VIER VOETERS
FELIDA is een opvangcentrum voor katachtige roofdieren in Friesland dat door VIER VOETERS eind 2013 werd overgenomen van een noodlijdende stichting. Bij FELIDA verblijven momenteel nog zes tijgers, een luipaard en een Bengaalse tijgerkat. VIER VOETERS zet zich in voor het welzijn van deze dieren door optimale (medische) verzorging en verrijking te bieden, heldere toekomstplannen op te stellen en de dieren die het fysiek aankunnen over te plaatsen naar LIONSROCK, ons paradijs voor grote katachtigen in Zuid-Afrika.

Persbericht VIER VOETERS