Wat hadden we hier graag het goede nieuws van de dag van gemaakt maar helaas loopt dit heldenverhaal toch nog slecht af. Vorig jaar maart berichtte Piepvandaag.nl al over de gruwelijke afslachting van olifanten in Tsjaad. Stropers hebben daar in een week tijd maar liefst 86 olifanten om het leven gebracht. Onder hen waren 33 zwangere vrouwtjes.

olifantje
Still YouTube

De Amerikaanse piloot Gary Roberts, die als hulpverlener in Tsjaad werkt, werd destijds gevraagd de situatie ter plaatse te checken, door met zijn vliegtuig, een Cessna, over het gebied te vliegen. Roberts tegen de BBC:

“Het was verschrikkelijk om enkel nog restanten en botten te zien liggen. Overal lagen grote plassen bloed en karkassen verspreid over verschillende kilometers”.

De stropers hebben bijna zeker gebruikt gemaakt van machinegeweren om deze slachting aan te richten. De piloot gaf alle informatie door en vloog naar huis. Maar daar begint dit verhaal eigenlijk pas, want twee dagen later werd hij weer gebeld met de mededeling dat een babyolifantje de slachting had overleefd. Roberts bedacht zich geen moment en keerde terug naar het gebied om te zoeken naar hetkleine  olifantje.

Hij trof het dier uiteindelijk vastgebonden aan een boom aan. Het olifantje was boos en angstig en aan het rouwen om het verlies van zijn familie. Dorpelingen hadden, vast met goede bedoelingen, het dier koeienmelk gegeven, wat giftig is voor olifanten. Kinderen uit het dorp bekogelden het olifantje met stenen en het touw waar het dier mee stond vastgebonden had wonden aan zijn hals veroorzaakt, die begonnen te infecteren. Het olifantje was er erg slecht aan toe.

Roberts besloot het dier mee te nemen. Met een truck werd de olifant, die inmiddels de naam Max had gekregen, naar het vliegtuigje gebracht. Samen met zijn vrouw Belinda vervoerde hij het olifantje, dat maar net in het kleine vliegtuig paste, naar huis. Dat was een groot risico, want als de jonge olifant in paniek zou raken, zou het vliegtuig onbestuurbaar worden. Zo ver kwam het echter niet. Het verzwakte olifantje speurde met zijn slurf alleen de cockpit af.

Ondanks de goede zorgen van Roberts en zijn vrouw leefde het babyolifantje nog maar tien dagen. Roberts:

“Het trauma van de massaslachting kwam hij niet meer te boven”.

Bekijk hier het filmpje van Max in het vliegtuig:

Bron: De Morgen ©PiepVandaag.nl 


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.