Colombia spreekt van een ware doorbraak in de aanpak en bestraffing van dierenmishandeling. Een dierenmishandelaar van wie op video is vastgelegd hoe hij een kat tot de dood martelt, is dankzij de nieuwe, strengere dierenwet – de zogenaamde Angelwet – opgepakt. De wet is sinds april 2025 van kracht. 

Een rode kat genaamd Michyn werd mishandeld, dankzij de nieuwe, strengere dierenwet in Colombia krijgt de dader een zware straf.
Eerste arrestatie na strengere dierenwet in Colombia | Foto: publiek domein

Voor het eerst is de Colombiaanse Angelwet toegepast in een strafproces tegen dierenmishandeling. Het betrof Alexander Parra, een man die een kat met de naam Michyn, zodanig toetakelde dat het dier stierf. Het congres van Colombia keurde de nieuwe en strengere dierenwet onlangs in april 2025 goed. In de meest ernstige gevallen kan een gevangisstraf nu oplopen tot meer dan acht jaar (98 maanden). Verzwarende factoren zijn onder meer wreedheid, het verspreiden van de daad op sociale media, het plegen van het misdrijf in een openbare ruimte, het gebruik van gif en seksuele handelingen met dieren.

Bovendien stelt de wet ook een levenslang verbod in voor daders om ooit nog dieren onder hun hoede te hebben en vereist de oprichting van gemeentelijke responsroutes voor gevallen van mishandeling, die binnen 24 uur door de bevoegde autoriteiten moeten worden afgehandeld. Daarbij bepaalt de wet dat financiële sancties uitsluitend worden toegewezen aan gemeentelijke dierenbeschermingsfondsen.

Mishandeling ging viraal

Mychin stierf een tragische dood door marteling. De video van het incident was angstaanjagend en ging viraal. De beelden tonen een man die meedogenloos een kleine, weerloze kat mishandelt. De lokale bevolking in Bucaramanga herkende Michyn als het slachtoffer van de wrede actie die het hele land schokte. De videobeelden, die wijdverspreid werden op sociale media, leidden tot de identificatie van de dader en ontketenden een golf van publieke verontwaardiging die gerechtigheid eiste.

Arrestatiebevel

Raadslid Camilo Machado diende met de steun van het Openbaar Ministerie (Grupo GELMA), de Milieupolitie, het SIJIN (Nationaal Instituut voor Interne Belastingen) en de 12e Rechter van Garanties van Bucaramanga, een klacht in, waarna een arrestatiebevel werd uitgevaardigd voor Parra.

Ook Derly Florez, directeur van dierenwelzijnsorganisatie AnimaNaturalis in Colombia spreekt zich uit over de gerechtigheid voor dieren. Zij zegt:

“Deze zaak is zeer pijnlijk, maar laat ook zien dat gerechtigheid begint te klinken voor degenen zonder stem. Het is een keerpunt voor Colombia. Jarenlang hebben we ervoor gestreden dat misdrijven tegen dieren niet langer als kleine vergrijpen worden behandeld. Vandaag wordt de Angelwet ingevoerd, en dat geeft ons hoop.”

Strengere dierenwet

De zaak van Michyn kan niet als een op zichzelf staand incident worden beschouwd. Uit onderzoek blijkt dat tot voor kort minder dan 5 procent van de gevallen van dierenmishandeling leidde tot een veroordeling. Het gebrek aan duidelijke protocollen, gespecialiseerde training voor autoriteiten en gebrekkige coördinatie tussen instanties vormden historisch gezien obstakels.

Maar met deze eerste toepassing van de Angelwet is er nu een juridisch en maatschappelijk precedent geschapen dat aantoont dat misdrijven tegen dieren serieus, snel en streng bestraft kunnen worden en moeten worden. Derly Florez:

“Dit gaat niet alleen over Michyn, maar over alle dieren die geweld hebben ondergaan en geen gerechtigheid hebben gekregen. Deze zaak moet de weg vrijmaken zodat wreedheid nooit meer ongestraft wordt getolereerd.”

Bron:

Colombiaans parlement stemt in met verbod op stierenvechten

#GNvdD: Colombia verbiedt cosmetische ingrepen op dieren

©AnimalsToday.nl Jennie Cools